
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی هرمز، حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی هاشمی، کارشناس دینی استان هرمزگان در یادداشتی به مناسبت سالروز شهادت امام جواد علیهالسلام نوشت: در تاریخ تشیع، مناظرات علمی اهلبیت علیهمالسلام جایگاه ویژهای دارد؛ تجلیگاهی برای نمایش علم لدنی و الهی آن بزرگواران در برابر مدعیان پر ادعا. امام جواد علیهالسلام، نهمین پیشوای شیعیان، یکی از روشنترین جلوههای این حقیقت است.
مامون عباسی، خلیفهای زیرک اما مغرض، گمان میکرد میتواند با برگزاری مناظراتی رسمی، امام نوجوان را در تنگنای علمی قرار دهد و از جایگاه معنوی او در اذهان عمومی بکاهد. غافل از اینکه علم امامان از سرچشمه وحی و الهام الهی است و نه از حوزههای درباری.
در یکی از این مناظرات، یحیی بن اکثم، عالم برجسته درباری، روایتی ساختگی را طرح کرد و از امام پرسید: جدت چه میگوید درباره این روایت که خداوند به پیامبر اسلام فرموده از ابوبکر و عمر بپرسد که آیا از من راضی هستند یا نه؟
امام جواد علیهالسلام با آرامش و صلابت پاسخ داد: «پاسخت را از قرآن میدهم؛ در سوره ق، آیه ۱۶ آمده است: ما انسان را آفریدیم و از وسوسههای قلب او آگاهیم؛ و ما از رگ گردن به او نزدیکتریم. سپس فرمود: «خدایی که چنین آگاه و نزدیک است، آیا نیاز دارد برای دانستن رضایت بندگانش، از دیگران سؤال کند؟ یحیی بن اکثم، در برابر این استدلال قرآنی، خاموش ماند و قدرت پاسخ نداشت، در ادامه، یحیی بار دیگر کوشید با روایتی دیگر ضربه وارد کند: «ابوبکر و عمر، آقای پیران اهل بهشتاند.
امام علیهالسلام با قاطعیت فرمودند: این روایت از جعلیات معاویه است. نخست آنکه در بهشت پیری نیست؛ همه جواناند و سن بهشتیان بین ۲۵ تا ۳۰ سال است. دوم آنکه، روایت اصیل از پیامبر صلیاللهعلیهوآله درباره حسن و حسین علیهماالسلام است که فرمود: حسن و حسین، سرور جوانان اهل بهشتاند.
یکی دیگر از مناظرات مشهور، درباره حکم صید انسان مُحرِم بود. یحیی پرسشی فقهی مطرح کرد، به این امید که امام ۱۳ ساله نتواند پاسخ دهد. اما امام سؤال را به بیش از بیست بخش تقسیم کرد: محرم آزاد بود یا بنده؟ صید شب انجام شد یا روز؟ صید چه حیوانی بود؟ و... چهرهها درهم رفت، رنگها پرید و حجت خدا، با تسلطی مثالزدنی، به همه سؤالات پاسخ گفت.
همین علم الهی و درخشش در مناظرات بود که دشمنان را به ستوه آورد. در دوره معتصم عباسی، این موقعیت و محبوبیت، با تحریک درباریان و قضات فاسد، به شهادت امام جواد علیهالسلام منجر شد.
امروز، جوانان ما در آستانه رویارویی با چالشهای بزرگ فکری و فرهنگی هستند. الگویی مانند امام جواد علیهالسلام، نماد دانش، ادب و شجاعت در برابر باطل است.