به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»؛ حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی هاشمی، کارشناس مسائل دینی استان هرمزگان در یادداشتی پیرامون اصالت و سلامت خانوادگی در ازدواج نوشت: در ازدواج و تشکیل خانواده پیوند دو نفر نیست، بلکه پیوند و ارتباط خانوادگی است، و از سوی دیگر ریشه هر فرد از درخت تنومند و اصیل خانواده است، و خانواده آموزشگاهی است که زوجین داشتههایشان را: از خلقوخو، عادتها و نگاه به زندگی را از خانواده کسب کرده است، بنابر این اصالت خانوادگی مهم است، در زندگیهای مشترک با خانوادهای سالم و اصیل باید وصلت شود.
اصالتی خانوادگی و سلامت خانواده بدین معناست که سلامت خانواده یعنی خوش نام بودن و باشخصیت بودن آنان است، البته اشتباه نشود، خوشنام بودن به معنی مال و ثروت و املاک فراوان، و حسابهای کلان بانکی نیست، به خانههای مدلبالا و کاخ و آسمانخراش و ویلاهای آنچنانی نیست، بلکه به اصلونسب است و اصالتی خانوادگی و نجابت و عزتنفس است، در همین راستا نبی مکرم اسلام (ص) فرموده: «تَزَوَّجُوا فِیِ الحُجزِ الصَّالِحِ فَاِنَّ العِرقَ دَسَّاسُ» «با خانواده خوب و شایسته وصلت کنید زیرا که زن اثر آورد «اخلاق پدران به فرزندان منتقل میشود».
بیان این حدیث شریف کوتاه این است رفتارهای متعالی، منش و روش نیکو و صفات بر تر اخلاقی، معرفت دینی و تعهدات، و مسئولیتپذیریهای اجتماعی در دختران و پسران داوطلب ازدواج دارد، بیش از همه در محیط خانه وبا تأثیرپذیری از نظام تربیت خانوادگی بینش و آگاهی و رسالت مربیگری والدین فراهم میشود.
اصالت و سلامت خانوادگی یکی از پایههای استحکام ازدواج است، البته فراموش نشود که در تشکیل خانواده تمام محور زندگی زن و شوهر خانواده باشد.
اگر هر آنچه خانوادهها بگویند عروس و داماد عمل کنند که این خودش تبعات نامیمون و آثار بدی دارد، بهقولمعروف، سنگ روی سنگبند نمیشود؛ چراکه استقلال و توان و مهارتهای فکری برای زوجین بسیار مهم و اساسی است که برنامههای خانه را با فکر و اندیشه خودشان مدیریت کنند.
منظور از اصالت و سلامت خانوادگی توجه به وضعیت خانوادگی، ارزشهای که حاکم با خانواده، و تعهد اخلاقی در تربیت فرزندانی سالم، صالح، و پویا و مسئولیتپذیر منظور است که در ارزیابی تناسب و کفویت وهمشان طرفین ازدواج بسیار مهم است و ارزشمند است.(۱)
بسیاری از جداییها و طلاقها، علتش همین عدم رعایت اصالت و سلامت خانوادگی است دو طرف گرم و داغاند و این معیارهای خانوادگی را توجه ندارند، وقتی به هم رسیدند، و با گذشت زمان اندک که سرد میشوند، تبعات نامیمون و آثار بدی رعایت نکردند، اصالت و سلامت خانوادگی کمکم ظهور و بروز میکند، و لذا نجابت و اصالت و سلامت خانوادگی بنیان و اساس ازدواج و انتخاب همسر و همسنگر است.
رسول مکرم اسلام(ص) فرموده: «اِیَّا کُم وَ خَضرَا ءُ الدَّمَن! قِیلَ یَا رَسُولَاللهِ وَ مَا خَضرَاءُ الدِّمَن ؟قَالَ: اَلمَراَ هًُ الحَسنَاءُ فِی مَنبَتِ السُّوءِ» (۲) «بر شما باد از خضراء الدمن (خضراءالدمن گیاهی که در مزبله و در میان کوت حیوانات رشد کند و سبز شود وبا نشاط است میگویند) با خضرا ء الدمن ازدواج نکنید، گفتهای رسول خدا ص خضراء الدمن چیست؟ فرمود: زنی زیبای که در خانواده بد و بیبند و بار و فاسد رشد و نمو کرده است».
خانوادهای که سلامت و اصالت خانوادگی ندارند زن و شوهر هیچگونه همخوانی در ابعاد مختلف ازدواج ندارد، فقط زیبای و قیافه معیار نباشد، خروجی این بحث این شد که زن و شوهر در زندگی مشترک فقط گوش نباشند، و فقط به گفته مادرها و پدرهایشان عمل کنند، نه این نیست؛ بلکه خودشان استقلال فکری و مدیریت و مهارت و سبک زندگی را داشته باشند، سلامت و اصالت قبل از ازدواج و خواستن همدیگر است که باید توجه کنند که همه شرایط عقلی، و فکری، و علمی، و کفو بودن و جسمی و بلوغ را چهار چشمه دقت و تأمل کنند.
منابع:
۱_افروز، روانشناسی ازدواج، ص۵۸
۲_صدوق، من لایحضره الفقیه ،ج۵ و یا ۳، ص ۲۲، وج ۳، ص ۳۹۲