خبر های امروز : 19
فرهنگی | - شماره خبر : 4256
1403-04-19 08:07 https://hormoz.ir/short/VmBaP
یادداشت؛
عبرت‌های عاشورا
قیام عاشورا، درس‌ها و عبرت‌های زیادی برای تمامی اقشار مختلف جامعه دارد که می‌بایست امروزه از این پیام‌ها و درس‌ها، عبرت‌ بگیریم.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد غلامی کارشناس مذهبی و دکتری حقوق عمومی در یادداشتی برای هرمز نوشت: اصل عبرت، یعنی اینکه انسان از زمان حال به گذشته باز می‌گردد و با بررسی آن، از گذشته پند می‌گیرد، یکی از اساسی‌ترین ابعاد حادثه عاشورا، درس‌ها و عبرت‌های این نهضت است.

حادثه عاشورا در روز دهم محرم‌الحرام سال ۶۱ هجری در یک مکان محدودی به نام سرزمین عراق و منطقه نینوا و کربلا رخ داده است و به ظاهر در یک مکان و زمان محدودی اتفاق افتاده است، اما بواسطه عظمت قیام امام حسین (ع)، این نهضت جهانی شده است، در طول تاریخ، جنگ‌های فراوانی رخ داده و شاید صدها کشته داده است به لحاظ تعداد کشته و خسارات، خیلی بیشتر از قیام سیدالشهداء (ع) بوده، اما نامی از آنان نیست و به فراموشی سپرده شده است، این درحالی است که نهضت امام حسین (ع)، عالم تاب شده است.

قیام امام حسین (ع) علیرغم اینکه بیش از ۱۴۰۰ سال از آن می‌گذرد هنوز تازگی دارد و روز به روز ابعاد آن روشن‌تر و واضح‌تر می‌شود.

شعار «کل الارض کربلا و کل الیوم عاشورا» شعار عجیبی است، یعنی ابعاد این قیام، به زمان خاصی محدود نیست و قرن‌ها ادامه دارد و روز به روز بیشتر می‌شود.

علیرغم اینکه تمام دسیسه دشمن بر این است که حادثه عاشورا به فراموشی سپرده شود اما این نقشه شو محقق نشد و امروز تازگی خود را دارد.

ابعاد این قیام از سرزمین کربلا و کشور عراق فراتر رفته و ابعاد آن جهانی شده است تمامی آزادگان عالم حسین بن علی(ع) و قیامش را می‌شناسند و قیام آن حضرت را مورد بررسی قرار داده‌اند و عاشق سیدالشهدا شده‌اند.

ما در رابطه با تحلیلی که باید داشته باشیم عوامل زمینه‌ساز حادثه عاشورا مایه عبرت جامعه اسلامی و نظام دینی است، باید از این قیام، درس و عبرت بگیریم.

یکی از دلایلی که سبب شد حادثه عاشورا رخ دهد؛ کوتاهی خواص از انجام رسالت بود، خواص جامعه به عنوان افراد تاثیرگذار جامعه در انجام رسالت خود کوتاهی کردند آن رسالت عظیمی که داشتند تا امام عصر خویش و حجت خدا را یاری کنند یاری نرساندند آنان که توقع بود بیایند وارث ارزشمند پیغمبر (ص) و دین ایشان را نصرت و یاری کنند کوتاهی کردند.

اینان حاضر نبودند که بیایند حجت خدا را همراهی کنند و این کوتاهی آنان برای امروز ما عبرت بزرگی است اگر امروز ما نیز حجت خدا حضرت صاحب‌الامر را یاری نکنیم همان حادثه رخ می‌دهد، اگر خواص از قیام سیدالشهدا عبرت نگیرند کشتن وجود دارد.

دومین عاملی که سبب وقوع حادثه عاشورا شد؛ جدایی مردم از اهل بیت (ع)است، اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به مثابه کشتی نجات هستند، اگر انسان در یک دریای طوفان زده دچار مشکل می‌شود به کشتی عظیمی پناه می‌برد که از غرق شدن نجاتش دهد، لذا اهل بیت (ع) کشتی نجات مسلمین هستند.

در آن زمان، مردم از اهل بیت (ع) روی گردان شدند و دست به دامان ایشان نزدند و مسیر دیگری را انتخاب کردند لذا غرق شدند، امروز ما نیز اگر می‌خواهیم موفق شویم می‌بایست اهل بیت(ع) را در زندگی خود حاضر کنیم و روش منش و سیره ما در زندگی منبعث و اقتباس‌کننده از سیره اهل بیت (ع) باشد.

اگر کسی سوال بر کشتی نجات شد به ساحل امن می‌رسد در غیر صورت اگر این کشتی را ترک کرد بدون شک غرق خواهد شد.

عامل دیگر وقوع حادثه عاشورا، دنیاگرایی است، افراد در زمان حیات سیدالشهداء(ع)، به سمت و سوی دنیا گرویدند، چون احساسشان این بود که اگر به غیر از راه حسین (ع)، راه دیگری بروند و سیدالشهدا را همراهی نکنند به متاع دنیا می‌رسند، اینان ناصحیح‌ترین مسیر دنیا را انتخاب کردند، سیدالشهدا طرف درست تاریخ (حق) ایستاده بود اما عده‌ای ایشان را رها کرده و در مسیر نادرست تاریخ ایستادند.

این افراد به دلیل دنیازدگی به دنبال کسب مال دنیا و همچنین پست و مقام و ثروت و متاع دنیایی بودند، لذا در طرف نادرست قرار گرفتند و در این مسیر دنیاگرایی، فرمانبردار شیطان شدند.

بنابراین در شرایط کنونی که ولی خدا و نائب بر حق امام زمان، حضرت امام خامنه‌ای نیاز به یاری دارند، اگر به دلیل دنیاگرایی و عدم حرکت صحیح خواص و دوری از اهل بیت (ع)، ایشان را یاری نکردیم، همچون کربلا، حادثه رخ می‌دهد که، لذا نباید پشت ولی فقیه را خالی کنیم، باید با عبرت از قیام عاشورا، از مقام معظم رهبری، حمایت همه‌جانبه داشته باشیم تا همچون خواص و مردم زمان سیدالشهدا (ع)، عامل وقوع حادثه‌ای شبیه حادثه کربلا نباشیم.

اگر امروزه به آموزه‌های دینی که عزتمندی و آزادگی است و راه صحیح زندگی را به ما می‌آموزند و همچنین قیام عاشورا که مظهر عزت انسانی است توجه نکنیم به قهقرا می‌رویم و سقوط ما حتمی خواهد بود، در اصل، سقوط انسانیت است، کما اینکه مشاهده می‌کنیم در جهان حیوانات درنده‌ای همچون رژیم صهیونیستی حضور دارد که به لحاظ اخلاقی و انسانیت سقوط کرده است زیرا جنایات زیادی مرتکب شده و دنیا نظاره‌گر این جنایات است و سکوت می‌کند، حتی برخی سران کشورهای اسلامی در برابر این جنایات علیه مردم غزه ساکت مانده‌اند، اینان جزو خواص هستند.

نظرات