
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»؛ دریا ظرفیتی بینظیر به شمار میرود که ایجاد مشاغل مرتبط به آن تحول آفرین در حوزه اقتصادی است؛ با پرداختن به دریا و کوک کردن ساز اشتغال در آن میتوان درآمدهای بسیاری را به دست آورد.
اقتصاد دریا پایه موضوعی است که این روزها صحبت داغ محافل مختلف است و با تأکید معظمله مبنی بر اقتصاد دریا پایه این موضوع بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
دریا ظرفیت بینظیری است که خداوند به مردم جنوب کشور عطا کرده و هرمزگان با همجواری با دو دریای بزرگ خلیج فارس و عمان یکی از ساحلیترین استانهای کشور به شمار میرود.
از قدیمالایام اقتصاد مردم هرمزگان با دریا گره خورده است و از صیادی گرفته تا تجارتهای دریایی، راهاندازی پالایشگاههای بزرگ و... همگی مرتبط با دریا بوده است و ساحلنشینان هرمزگانی از این ظرفیت برای ارتزاق خود استفاده میکردند.
با رونق حوزههای مختلف دریایی در هرمزگان از جمله گردشگری، پالایشگاهها، بنادر و... نه تنها اقتصاد مردم خطه جنوب متحول میشود بلکه میتوان تحولی عظیم در اقتصاد کشور ایجاد کرد.
هرمزگان دارای ۱۴ جزیره است که همگی آنها استراتژیک و مهم بوده که با استفاده از ظرفیتهای خدادادی آن چرخ اشتغال را در آنها میتوان به حرکت در آورد و فرصتی ناب برای اشتغال بومیان آن است.
این روزها همه مسئولان کشوری و لشکری در صدد هستند که اقتصاد دریا پایه را در جزایر رونق دهند به طوری که معاون اول رئیس جمهور چندی پیش در جلسهای درخصوص جزایر کشور با بیان اینکه «دولت سیزدهم نگاه ویژهای نسبت به توسعه و عمران جزایر ایران دارد»، گفت: جزایر جمهوری اسلامی در حقیقت ثروت و ظرفیتی بزرگ در جهت توسعه گردشگری، بهره برداری از سواحل و توسعه اقتصاد دریامحور هستند.
احداث و تکمیل پروژههای مسکونی و مراکز درمانی، توسعه حمل و نقل عمومی در جزایر، تکمیل پروژههای زیرساختی و زیربنایی، اجرای طرحها و پروژههای نیمهتمام با اولویت اشتغالزایی، توسعه بنادر و تاسیسات بندری، اجرا و تکمیل طرحهای گردشگری و ایجاد مجتمعهای فرهنگی، ایجاد فرصتهای شغلی با محوریت آبزی پروری، ساخت قایقهای سبک و تولید و تراش سنگهای زینتی از جمله موضوعاتی بود که در این جلسه مورد تاکید قرار گرفت و مقرر شد دستگاههای اجرایی مربوطه این برنامهها را با جدیت پیگیری کنند.
در آستانه سفر رئیس جمهور به استان هرمزگان نیز تمام مسئولان در تلاش هستند تا پروژههایی در جهت رونق استان را به برکت حضور رئیس جمهور افتتاح کنند؛ یکی از این پروژهها افتتاح بندر چند منظوره جزیره بوموسی است.
حسین عباسنژاد در این خصوص افزود: بندر چندمنظوره بوموسی شامل ساختمان مرجع دریایی، کریدور مسافری، اسکلهها و دیوار پیرامونی یکی از طرحهای شاخص و آماده بهرهبرداری در دومین دور سفر رییس جمهوری است.
وی ادامه داد: این طرح مردم محور با رویکرد اشتغال پایدار، توسعه بنادر کوچک و رونق بخشی به اقتصاد و معیشت ساحلنشینان دارای ۱۷ هکتار وسعت و ۶,۵ متر آبخور است که میتواند پذیرای شناورهای هفت هزار تنی باشد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان از مزیتهای اصلی این طرح به افزایش ظرفیت عملیاتی، ایجاد فرصتهای شغلی جدید، توسعه اقتصادی جزیره و افزایش ضریب ایمنی شناورهای درحال رفت و آمد در آبهای پیرامونی این منطقه اشاره کرد.
عباسنژاد گفت: بندر بوموسی به عنوان یک طرح پیشران در حوزه اقتصادی است که قابلیت پشتیبانی حمل بار و مسافر دارد و میتواند در آینده مبدا صادرات محمولههای شیلاتی به کشورهای حوزه خلیجفارس باشد.
وی با اشاره به نصب یک پست اسکله شناور و یک فروند رمپ در این بندر، افزود: ساختمان مرجع دریایی این بندر نیز به ارتفاع ۲۵ متر در چهار طبقه آماده بهرهبرداری است.
به گفته مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان کار ساختمان مرجع دریایی بندر بوموسی که از اسفند ماه ۱۴۰۰ آغاز شده شامل بخشهای برج کنترل تردد دریایی، امداد و نجات دریایی، امور دریایی بندر و فضاهای آموزشی، ورزشی، رفاهی و اقامتی است.
باید ریسک سرمایهگذاری در حوزه دریا را به حداقل برسانیم
مهدی دوستی عصر یکشنبه ۲۴ دیماه در نشست با شورای عالی راهبری پردیس جامع دریا ساحلی دانشگاه امیرکبیر با تاکید بر انطباق گروههای آموزشی این دانشگاه با سند توسعه دریامحور کشور، اظهار کرد: اگر گروههای آموزشی بر اساس سند توسعه دریامحور باشد با هماهنگی بیشتری میتوان اهداف این حوزه را دنبال کرد.
وی با اشاره به تمرکز کشور در حوزه سختافزاری، افزود: در حال حاضر گیر اصلی ما در اقتصاد دريامحور مشکلات سختافزاری نیست چرا که یکی از بزرگترین سختافزارهای اقتصاد دریاپایه تحت عنوان بندر شهید رجایی در بندرعباس قرار گرفته اما کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت آن فعال است.
دوستی عنوانکرد: برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس موفق شدهاند با استفاده از سیاستهای نرمافزاری ظرفیت فعال بنادر خود را تا به ۸۴ درصد برسانند از این رو تاکید داریم که دانشگاه در مباحث نرمافزاری و مدیریتی اقتصاد دریا ورود کند.
استاندار هرمزگان انباشت سرمایه را یکی از مولفههای اصلی توسعه اقتصادی دانست و بیانکرد: برای اینکه بتوانیم به انباشت سرمایه در حوزه دریا کمک کنیم باید ترس تاریخی ملت ایران برای سرمایهگذاری در دریا را از بین ببریم و ریسک سرمایهگذاری در دریا را به حداقل برسانیم.
وی تأکید کرد: متاسفانه برخی از حلقههای موجود در کشور حتی در ادامه زنجیرههای خدماتی نیز با هم هماهنگ نیستند چنانچه ما امتیازاتی در حمل و نقل دریایی داریم اما تعرفه بالای حمل و نقل ریلی کشور و سرعت پایین آن، مزیت ما را در حمل و نقل از بین برده است.
دوستی عنوانکرد: تربیت نیروی انسانی متخصص در اقتصاد دريا مسئله بلند مدت کشور است و باید برای این حوزه راهبردی کوتاه مدت نیز ترسیم کنیم تا حجم اقتصاد دریامحور خود را بالا ببریم چرا که کشورهای حاشیه خلیجفارس به سرعت در حال بالابردن حجم بالای اقتصاد دریای خود هستند.
استاندار هرمزگان، خاطرنشانکرد: لازم است چند پروژه مشخص را در کارگروه توسعه دریامحور استان تعریف کنیم و با استفاده از ظرفیت دانشگاه دریاساحلی آن را پیش ببریم.
انتهای خبر/