حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/08/14 شمسی | 2025/11/05 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری هرمز هستید؟
وقتی گرازها جای کشاورزان محصول برداشت می‌کنند!
روایت کشاورزان جاسک از نبرد با گرازها؛

وقتی گرازها جای کشاورزان محصول برداشت می‌کنند!

حملات شبانه گرازها به مزارع و باغ‌ها در روستای جاسک کهنه از توابع شهرستان جاسک به بحرانی زیست‌محیطی و معیشتی برای مردم این منطقه تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»؛ درحالی‌که مقام معظم رهبری همواره بر نقش حیاتی کشاورزی در استقلال و توسعه اقتصادی کشور تأکید دارند، کشاورزان بسیاری در نقاط مختلف کشور همچنان با چالش‌های جدی و بی‌پاسخ دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
 
 یکی از این چالش‌ها که به بحرانی زیست‌محیطی و معیشتی تبدیل شده، حملات شبانه گرازها به مزارع و باغ‌ها در روستای جاسک کهنه از توابع شهرستان جاسک است.

 در این منطقه، کشاورزان با صرف سرمایه شخصی و سال‌ها تلاش توانسته‌اند زمین‌های خود را آباد کنند، اما گرازها طی دو سال اخیر خسارات سنگینی به محصولاتشان وارد کرده‌اند و نابودی کامل مزارع گوجه، انبه، لیمو و نخیلات، شکستن نهال‌ها و ازبین‌رفتن زیرساخت‌های آبیاری، تنها بخشی از مشکلات آن‌هاست.
 
 باوجود پیگیری‌های مکرر از سوی کشاورزان و مکاتبات ادارات جهاد کشاورزی و محیط‌زیست، تاکنون تنها مجوز دفع دو رأس گراز صادر شده؛ تصمیمی که به گفته کشاورزان «نه‌تنها مشکل را حل نکرده، بلکه بی‌توجهی به عمق بحران را نشان می‌دهد».
 
 

  دو تن از کشاورزان منطقه، مسلم ببربیان و فیربخش آتش‌روز، از رنج‌های بی‌پایان خود در مسیر حفظ زمین‌های کشاورزی سخن گفته‌اند؛ روایت‌هایی که گوشه‌ای از وضعیت سخت معیشت روستاییان و بی‌توجهی به ستون اصلی اقتصاد ملی یعنی کشاورزی را بازگو می‌کند.
 
 زمین‌های آباد، شب‌های ویران
 
 مسلم ببربیان، کشاورز روستای جاسک کهنه شهرستان جاسک در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: ۷ سال است که در کار کشاورزی فعالیت دارم و پیش از آن در آموزش‌وپرورش شاغل بودم و پس از بازنشستگی وارد کشاورزی شدم و کشاورزی شغل پدری‌ام بوده و من این حرفه را دوست دارم، چون یادگار گذشتگان ماست و توصیه می‌کنم نسل‌های بعدی هم آن را ادامه دهند.
 
 وی افزود: ۵ هکتار زمین کشاورزی دارم که در آن محصولات مختلفی از جمله تنباکو، سیب‌زمینی، انبه، نخیلات، پرتقال و لیمو کشت می‌کنم و این زمین را با زحمت فراوان آباد کردم، اما اکنون با مشکل بزرگ حملات گرازها روبه‌رو هستیم که حاصل چند سال تلاش ما را از بین برده‌اند.
 
 ببربیان ادامه داد: گرازها شبانه به مزارع هجوم می‌آورند، نهال‌های انبه را از خاک بیرون می‌کشند، غده‌های سیب‌زمینی شیرین را می‌خورند و محصولات نخیلات را نابود می‌کنند و درحالی‌که پیگیری‌های زیادی از محیط‌زیست و جهاد کشاورزی انجام داده‌ایم، تنها مجوز دفع دو رأس گراز صادر شده است، درحالی‌که این حیوانات به‌صورت گروهی حمله می‌کنند و چنین مجوزی عملاً مشکل را حل نمی‌کند.
 
 

سرمایه سال‌ها تلاش کشاورزان جاسک قربانی حملات گرازها شد
 
 وی با اشاره به اینکه زیستگاه اصلی گرازها در محدوده سد جاسک کهنه است گفت: سد ساخته‌شده توسط منابع طبیعی به‌جای تقویت سفره‌های زیرزمینی، به زیستگاه گرازها تبدیل شده است. شب‌ها از اطراف سد به سمت مزارع می‌آیند و خسارات زیادی وارد می‌کنند.
 
 
 این کشاورز با بیان اینکه هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده، افزود: تمام هزینه‌ها از سرمایه شخصی تأمین شده است و اکنون هم ادامه کشاورزی باوجود این خسارات ممکن نیست و اگر بخواهیم دیوارکشی کنیم، هزینه سنگینی دارد و مجوزی هم صادر نمی‌شود و عملاً داریم برای گرازها کار می‌کنیم.
 
 
 ببربیان در پایان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری تأکید کرد: کشاورزی محور توسعه و استقلال کشور است و اگر مسئولان به این سخن باور داشته باشند، باید به وضعیت ما کشاورزان رسیدگی کنند؛ بی‌توجهی به این مسئله، خیانت به کشور و آینده تولید ملی است.
 
 کشاورزان: دو مجوز شکار گراز، دردی از ما دوا نمی‌کند
 
 فیربخش آتش‌روز، کشاورز باسابقه روستای جاسک کهنه از توابع شهرستان جاسک، با گلایه از تداوم حملات گرازها به مزارع این منطقه گفت: حدود ۱۳ سال است که در عرصه کشاورزی فعالیت دارم و در ۶ هکتار زمین خود محصولاتی از جمله لیمو، انبه، نخل، گوجه، زیتون و کنار کشت می‌کنم، اما دو سال است که گرازها همه زحمات ما را از بین برده‌اند.
 
 
 وی افزود: سال گذشته زمین گوجه کاشته بودم؛ هنگام برداشت، هر کسی می‌دید فکر می‌کرد زمین را شخم زده‌ام تا دوباره کشت کنم، درحالی‌که گرازها کل زمین را زیرورو کرده و محصول را نابود کردند و ضرر سنگینی دیدیم و هیچ سودی نصیبمان نشد.
 
 
 آتش‌روز با اشاره به نابودی نخل‌ها و درختان جوان انبه و لیمو گفت: نخل‌هایی که تازه ثمر داده بودند را گرازها از بین بردند و باغ من آبیاری قطره‌ای دارد؛ اما چندین بار شیلنگ‌ها را هم قطع کردند و در این شرایط، نه می‌شود کشاورزی را رها کرد، نه ادامه داد؛ چون اگر رها کنیم، همه زحمت سال‌ها از بین می‌رود و اگر ادامه دهیم، ضرر می‌کنیم.
 
 
 وی با انتقاد از نبود حمایت افزود: محیط‌زیست فقط مجوز دفع دو رأس گراز داده، درحالی‌که حملات گرازها به‌صورت گله‌ای است و چنین مجوزی هیچ کمکی نمی‌کند و پیشنهاد من این است که با بیل مکانیکی خاکریز ایجاد کنند تا مسیر ورود گرازها به مزارع بسته شود.
 
 
 این کشاورز ادامه داد: سد ساخته‌شده در جاسک کهنه نه‌تنها کمکی به ما نکرده، بلکه به زیستگاه گرازها تبدیل شده است. سد پر از کرک شده و لایروبی نشده و اگر اصلاح شود، شاید گرازها از این منطقه نقل‌مکان کنند.
 
 
 وی در پایان تأکید کرد: کشاورزی بخش مهمی از اقتصاد کشور است و بخش بزرگی از چرخه اقتصادی بر پایه کشاورزی می‌چرخد، اما متأسفانه به مشکلات کشاورزان توجهی نمی‌شود و ما بدهکار شده‌ایم، درحالی‌که باید از حاصل زحماتمان سود ببریم.
 
 تجربه کشاورزان جاسک کهنه نشان می‌دهد که مشکلات زیست‌محیطی اگر به‌موقع مدیریت نشوند، می‌توانند به تهدیدی جدی برای تولید و امنیت غذایی تبدیل شوند و حملات گرازها نه‌تنها خسارت اقتصادی به کشاورزان وارد کرده، بلکه انگیزه ادامه کار را نیز کاهش داده است.
 
 کشاورزان این منطقه باوجود نبود تسهیلات و امکانات دولتی، باتکیه‌بر تلاش و سرمایه شخصی زمین‌های خود را آباد کرده‌اند و انتظار دارند مسئولان محلی و استانی با برنامه‌ریزی دقیق، زیستگاه گرازها را سامان‌دهی کرده و از سرمایه و زحمت کشاورزان صیانت کنند.
 
 اگر کشاورزی واقعاً «محور توسعه و استقلال کشور» است، امروز زمان آن است که این شعار در عمل معنا پیدا کند و از رنج و زحمات کشاورزان پرتلاش مناطق جنوبی کشور پاسداری شود.
 
 انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!