
ناهید یوسفی فعال رسانهای در یادداشت اختصاصی برای «هرمز» نوشت: منابع آبی زیر زمینی بهعنوان یکی از مهمترین منابع و ذخایر آب در جهان، نقش حیاتی در تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت دارند و این منابع ارزشمند به دلیل ذخیرهسازی آب در لایههای زمین، بهعنوان یک منبع پایدار و قابلاعتماد شناخته میشوند و حفاظت از این منابع به دلیل افزایش آلودگیها، برداشتهای بیرویه و تغییرات اقلیمی، بسیار ضروری است.
با مدیریت صحیح و استفاده پایدار از منابع آبی زیرزمینی، میتوان به حفظ اکوسیستمها، تأمین نیازهای آینده و مقابله با بحرانهای آبی کمک کرد؛ اما اگر نگاهی گذرا به صفحات روزنامهها و خبرگزاری داشته باشیم میبینم که در بسیاری از مناطق کشور در این زمینه با مشکلات و گاهی هم با بحرانهای مختلف مواجه هستیم که شهرستان جاسک در شرق هرمزگان نیز از این قاعده مستثنی نیست.
منابع آب زیرزمینی جاسک در کنار سد جگین بهعنوان یکی از مهمترین منابع تأمین آب شرب و کشاورزی در این شهرستان به شمار میروند و باتوجهبه شرایط اقلیمی و کمبود بارش در این منطقه همانند سایر نقاط کشور، حفظ و مدیریت صحیح این منابع از اهمیت ویژهای برخوردار است.
استفاده ناصحیح و بیرویه از آبهای زیرزمینی میتواند به کاهش سطح آب، افزایش شوری و در نهایت به نابودی این منابع ارزشمند و دشتها منجر شود و بنابراین، توجه به حفاظت از این منابع و برنامهریزی برای استفاده پایدار از آنها ضروری است.
مهر و موم و مسدودسازی چاههای غیرمجاز یکی از راهکارهای مؤثر در مدیریت منابع آب زیرزمینی محسوب میشود و این چاهها معمولاً بدون مجوز و نظارت لازم حفر میشوند و به دلیل برداشت بیرویه آب، فشار زیادی به منابع آب زیرزمینی وارد میکنند.
با مهر و موم این چاهها، میتوان از کاهش سطح آب و واردکردن آسیب به اکوسیستمهای محلی جلوگیری کرد و از سوی دیگر به حفظ تعادل منابع آبی نیز کمک کرد.
این اقدام نهتنها به نفع محیطزیست است، بلکه به تأمین آب پایدار برای نسلهای آینده نیز کمک فراوانی میکند و در نهایت، همکاری بین نهادهای دولتی، محلی و جامعه برای نظارت بر منابع آب و جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز بسیار حیاتی است.
آموزش و آگاهیبخشی به کشاورزان و ساکنان محلی درباره اهمیت حفظ منابع آب زیرزمینی و روشهای استفاده بهینه از آن و صدالبته بهرهگیری از ظرفیت آبهای سطحی بهجای آب زیرزمینی که نیازمند تدابیر خاص از سوی متولیان است میتواند به بهبود وضعیت آب در شهرستان جاسک کمک فراوانی کند.
با اتخاذ رویکردهای مناسب، میتوان علاوه بر جلوگیری از واردشدن خسارتهای جبرانناپذیر به منابع آبی که امانتی در دست ما و برای آیندگان است، به توسعه پایدار و حفظ منابع آبی این منطقه امیدوار بود.