به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»؛ مشاغل خرد خانگی انواع مختلفی دارند، از تولید محصولات خانگی تا خدمات متنوع، و معمولاً با سرمایهگذاری کم و با استفاده از منابع موجود در خانه شروع میشوند.
معمولاً این مشاغل به عنوان یک راهکار برای ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و استقلال مالی برای افراد به ویژه زنان خانهدار و افراد با شرایط خاص، شناخته میشوند.
مشاغل خرد خانگی دارای ویژگیهای از قبیل سرمایهگذاری کم، انعطافپذیری، استفاده از مهارتهای شخصی و میزان اشتغالزایی بالا است.
برای شروع این نوع مشاغل معمولاً به سرمایه اولیه زیادی نیاز نیست، مشاغل خانگی اغلب قابل تطبیق با زمان و شرایط فردی هستند، بسیاری از این مشاغل به مهارتهای خاص فردی مثل صنایع دستی، تولید مواد غذایی خانگی، یا خدمات آموزشی بستگی دارند.
مشاغل خرد خانگی، مزایای فراوانی مانند ایجاد درآمد، افزایش مهارتها، کمک به اقتصاد محلی و همچنین تسهیل کار برای زنان دارد، برای افرادی که به دنبال شغلی با سرمایه کم هستند، مشاغل خانگی فرصت مناسبی برای کسب درآمد فراهم میکند و فرد میتواند مهارتهای جدیدی بیاموزد و در زمینههای مختلف تخصص پیدا کند.
این نوع مشاغل میتوانند به تقویت اقتصاد محلی کمک کنند، بسیاری از زنان خانهدار از مشاغل خرد خانگی برای افزایش استقلال مالی خود بهره میبرند.
مشاغل خانگی در کنار مزایا، چالشهایی نیز دارد که دسترسی به بازار، بازاریابی و فروش عمدهترین آنهاست، برخی افراد ممکن است به دلیل نداشتن تجربه یا روابط تجاری، نتوانند محصولات خود را به درستی به بازار عرضه کنند، رقابت در بازارهای آنلاین و نیاز به مهارتهای بازاریابی ممکن است چالشهایی ایجاد کند.
بازارچههای مشاغل خرد خانگی نیز به مکانهایی اطلاق میشوند که افراد صاحب مشاغل خرد خانگی محصولات و خدمات خود را به نمایش میگذارند و به فروش میرسانند.
این بازارچهها معمولاً به منظور حمایت از کسبوکارهای کوچک و خانگی، ایجاد فضای مناسب برای معرفی و فروش محصولات محلی، و کمک به رونق اقتصادی محلی برگزار میشوند.
بازارچههای مشاغل خرد خانگی، از ویژگیهایی همچون محیطی برای تبلیغ و فروش مستقیم، حمایت از تولیدات محلی، تنوع محصولات، فرصتهای شبکهسازی برخوردار است، این بازارچهها به کسبوکارهای خرد خانگی این امکان را میدهند که محصولات خود را به صورت مستقیم به مشتریان معرفی کنند و به فروش برسانند.
در این بازارچهها، محصولاتی که توسط افراد محلی تولید میشوند، به نمایش درمیآیند که میتواند به تقویت اقتصاد محلی کمک کند، این بازارچهها معمولاً محصولات متنوعی از صنایع دستی، مواد غذایی خانگی، لوازم خانگی، پوشاک و سایر تولیدات خانگی را شامل میشوند.
بازارچه مشاغل خانگی، فرصتی برای کسبوکارهای خرد خانگی فراهم میکنند تا با یکدیگر شبکهسازی کنند و از تجربیات یکدیگر بهرهمند شوند.
افزایش دسترسی به بازار، حمایت از کارآفرینی، ایجاد اشتغال و تقویت هویت فرهنگی و محلی از اهم مزایای بازارچههای مشاغل خرد خانگی است، این بازارچهها به صاحبان مشاغل خرد خانگی کمک میکنند تا محصولات خود را به مشتریان بیشتری معرفی کنند و بازار فروش خود را گسترش دهند، همچنین این بازارچهها میتوانند فضایی مناسب برای شروع کسبوکارهای جدید یا معرفی محصولات جدید به شمار آیند.
با برگزاری این بازارچهها، فرصتهای شغلی جدیدی برای فروشندگان، کارگران، و حتی نیروهای پشتیبانی ایجاد میشود، همچنین بسیاری از محصولات عرضهشده در این بازارچهها، نمادی از فرهنگ و سنتهای محلی هستند که میتواند موجب معرفی و تقویت این هویتها گردد.
در بسیاری از استانهای ایران، مانند استان هرمزگان، بازارچههای مشاغل خرد خانگی به منظور ترویج و فروش محصولات محلی برگزار میشود، این بازارچهها میتوانند به عنوان یک پل ارتباطی بین تولیدکنندگان محلی و مشتریان عمل کنند و در تقویت اقتصاد محلی و ایجاد فرصتهای شغلی مؤثر باشند.
بهویژه در استانهایی مانند هرمزگان که گردشگری و صنایع دستی نقش برجستهای در اقتصاد دارند، این بازارچهها میتوانند فرصتهای خوبی برای عرضه محصولات صنایع دستی، خوراکیها، و محصولات دیگر فراهم کنند.
آزیتا همتیان، در حاشیه راهاندازی بازارچه خانگی در هرمزگان از صدور بیش از ۵۰۰ هزار مجوز در بخش صنایع دستی و مشاغل خانگی در سطح کشور، طی سه سال گذشته خبر داد و گفت: ۱۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار از بانک مرکزی در همین راستا دریافت شده که بیسابقهای است.
وی در ادامه با بیان اینکه خانواده محوربودن، نخستین ویژگی مشاغل خانگی است که از بین مولفههای اشتغالزایی، سادهترین مسیر در رسیدن به اقتصاد مقاومتی است، اظهار امیدواری کرد: این روند همچنان ادامه داشته باشد و در سالهای آینده هم بتوانیم تکلیفمان را عملی کنیم.
رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی حمایت از مشاغل خانگی وزارت با ابراز خرسندی از ایجاد و راهاندازی یک بازارچه تخصصی تحت عنوان فروش و عرضه محصولات مشاغل خانگی برای نخستین بار در استان هرمزگان تصریح کرد: علاوه بر کار خداپسندانه برای مردم استان هرمزگان بهویژه فعالان مشاغل خانگی، یک کار هوشمندانه انجام شده است؛ کسب و کارهای خانگی یا مشاغل خانگی در این سه سال گذشته با برنامههایی که از سال ۱۴۰۰ تاکنون بهعنوان سیاستگذاری حوزه اشتغال داشتهایم، نشان داد که میتواند به کاهش یبکاری و افزایش نرخ مشارکت اتقصادی کمک کند.
صدور ۱۹ هزار و ۳۰۰ مجوز مشاغل خانگی در هرمزگان
مجتبی معین وزیری نیز در حاشیه راهاندازی این بازارچه خانگی که از محل مسئولیتهای اجتماعی شرکت نفت آفتاب و حمایت دیگر شرکتها احداث شده است، بیان کرد: این بازارچه در راستای توسعه مشاغل خانگی و حمایت از زنان سرپرست خانوار راهاندازی شده است که انتظار میرود شهروندان و در کنار آن صنایع، ادارات و شرکتهای بزرگ استقبال لازم در خصوص بخشی از خرید محصولات این بازارچه را داشته باشند.
مجتبی معین وزیری یادآور شد: در این بازارچه، صنایع دستی، پوشاک، محصولات غذایی، انواع ترشیجات و غیره به فروش میرسد.
وی بیان کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون بیش از ۱۹ هزار و ۳۰۰ مجوز مشاغل خانگی در استان هرمزگان صادر شده است و حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات به فعالان مشاغل خانگی ارائه شده است و امیدواریم این حمایتها ادامه پیدا کند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان یادآور شد: بیشترین تولید محصولات بر دوش فعالان مشاغل خانگی است اما بازاری برای عرضه و فروش نداشتند که راهاندازی این بازارچه دائمی میتواند این قشر را به مردم معرفی کند تا بتوانند مشتری جذب کرده و بازار کار داشته باشند.
وی ادامه داد: بازارچه مشاغل خانگی دوم نیز در هرمزگان با همکاری شهرداری زهوکی میناب در شرق هرمزگان در حال ساخت است که کمک شایانی در رشد معیشت و ارتقای وضعیت عرضه محصولات خانگی خواهد بود.
احمد مرادی هم گفت: اشتغال برای دولت و مجلس مهم است، از آنجایی که دولت میبایست یک میلیون شغل ایجاد کند همه باید با ایجاد اشتغال خرد و خانگی به تحقق این امر مهم کمک کنیم.
وی در ادامه افزود: البته این کار در نهاد مقدس کمیته امداد امام خمینی (ره) انجام شده است اما اقدام پالایشگاه سرای آفتاب در حمایت از مشاغل خانگی پسندیده و قابل احترام است.
نماینده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و بندرخمیر در مجلس شورای اسلامی درخصوص بازار فروش محصولات خانگی نیز گفت: وظیفه همه ما به خصوص دولت، این است که بازار فروش محصولات خانگی فراهم کنیم.
مرادی یا اشاره به اهمیت امر مهم آموزش در توسعه مشاغل خرد خانگی تصریح کرد: ارایه آموزشهای لازم میتواند به رونق کسب و کار و فراهم شدن بازار فروش کمک کند.
در ادامه، فاطمه جراره به اهمیت بسیار بالای مشاغل خرد خانگی اشاره کرد و گفت: بانوان بیشترین فعالیت در عرصه مشاغل خانگی دارند و باید فرصتی برای فعالیت بیشتر این قشر به خصوص بانوان بدسرپرست فراهم شود
وی افزود: برای اولین بار بازارچه فروش محصولات خانگی بانوان به همت خیرین در استان هرمزگان رقم خورده و این امر مهم باید بیش از پیش مورد اهتمام قرار گیرد.
نماینده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و بندرخمیر در مجلس شورای اسلامی سپس تأکید کرد: برای رفع بیکاری و جبران عقبماندگی در حوزه اشتغال نیازمند حمایت از بازارچه محصولات خانگی هستیم
شیخ یوسف جمالی امام جمعه اهل سنت هم در این مراسم افزود: یکی از اقشاری که علیرغم هنرهایشان کمتر مورد توجه قرار میگیرند، فعالان حوزه صنایع دستی است، لذا میطلبد این قشر زحمتکش حمایت شوند.
وی بیان داشت: در شرایط کنونی که مردم با مشکلات معیشتی مواجه هستند و افراد دوست دارند از توان بازوی خود ارتزاق کنند، باید مورد حمایت ویژه و خاص قرار گیرند.
امام جمعه اهل سنت بندرعباس تصریح کرد: شرکت پالایش نفت آفتاب و سایر صنایع فعال در استان هرمزگان میتوانند اقلام مورد نیاز خود را از بازارچه خوداشتغالی بانوان هرمزگانی تهیه کنند.
عادل شهرزاد نیز با تشکر از شرکتهای متولی برگزارکننده این بازارچه گفت: ارائه فیزیکی کالا امر خوبی است اما توسعه پلتفرم و سکوهای فروش هم امری ضروری است و باید حلقهای به عنوان تأمینکنندگان به چهار حلقه اعم از صدور مجوز، پرداخت تسهیلات، آموزش و عرضه کالا اضافه شود.
گفتنی است، بازارچه خوداشتغالی سرای آفتاب بندرعباس به عنوان نخستین بازارچه دائمی و تخصصی مشاغل خانگی هرمزگان عصر شنبه با حضور رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی حمایت از مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی از مسئولان استانی در محل مجموعه ورزشی شهدای کارگر شهر بندرعباس راهاندازی شد.
انتهای خبر/