حالت تاریک
  • سه‌شنبه, 1404/04/31 شمسی | 2025/07/22 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری هرمز هستید؟
آئین‌های حسینی در هرمزگان
نوای عزا در کرانه خلیج‌فارس پیچیده است؛

آئین‌های حسینی در هرمزگان

با فرارسیدن اول محرم، شهرها و روستاهای هرمزگان رنگ عزا به خود می‌گیرند. مساجد، حسینیه‌ها و تکایا سیاه‌پوش شده و پرچم‌های عزا بر سردر خانه‌ها برافراشته می‌شوند.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی«هرمز»؛ ماه محرم در استان هرمزگان، با عطر اندوه و حماسه، یادآور رشادت‌ها و جان‌فشانی‌های سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش است. مردم این استان جنوبی، باوجود گرمای اقلیمی و نزدیکی به سواحل خلیج‌فارس، ارادت ویژه‌ای به اهل‌بیت (ع) داشته و ماه محرم را با آیین‌ها و رسوم خاص خود گرامی می‌دارند. این سنت‌ها که ریشه در عمق باورهای دینی و فرهنگی مردمان این دیار دارد، جلوه‌ای منحصربه‌فرد به این ماه می‌بخشد.

  آغاز ماه غم و اندوه

 با فرارسیدن اول محرم، شهرها و روستاهای هرمزگان رنگ عزا به خود می‌گیرند. مساجد، حسینیه‌ها و تکایا سیاه‌پوش شده و پرچم‌های عزا بر سردر خانه‌ها برافراشته می‌شوند. مردم با پوشیدن لباس‌های سیاه، عشق و ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) ابراز می‌کنند. صدای نوحه‌خوانی و مرثیه‌سرایی در کوچه‌ها و خیابان‌ها، فضای معنوی خاصی را ایجاد می‌کند که یادآور حماسه عاشورا است.

 

 مراسم نخل‌گردانی

 یکی از برجسته‌ترین و منحصربه‌فردترین رسوم محرم در هرمزگان، مراسم نخل‌گردانی است که در شب‌های محرم، به‌ویژه شب‌های تاسوعا و عاشورا، برگزار می‌شود. در این مراسم، مردان با حمل پرچم‌های سیاه و سبز، سینه‌زنان و زنجیرزنان، همراه با نوحه‌خوانان، در کوچه‌ها و خیابان‌ها به راه می‌افتند و یاد جان‌باختگان کربلا را زنده نگه می‌دارند.

 مراسم نخل‌گردانی در برخی مناطق مانند روستای هشنیز شهرستان بستک و بخش کوشک شهرستان فارسان به طور باشکوهی برگزار می‌شود. نخل نمادی از تابوت حضرت سیدالشهدا (ع) است که با پارچه‌های رنگی و آیینه تزئین شده و بر دوش جوانان حمل می‌شود. این نخل‌ها در میان جمعیت عزادار و با نوحه‌خوانی‌های حماسی، به حرکت درمی‌آیند و نمادی از غم و اندوه، عشق و ارادت به امام حسین (ع) است.

 

 عزاداری و سینه‌زنی سنتی

 در هرمزگان، سبک‌های مختلفی از سینه‌زنی و نوحه‌خوانی وجود دارد که هر کدام ریشه در فرهنگ و موسیقی بومی منطقه دارند. سینه‌زنی دمام که با ضرباهنگ خاص دمام‌ها همراه است، بسیار رایج است. همچنین، انواع سینه‌زنی‌های زنجیرزنی نیز با شور و حرارت خاصی اجرا می‌شود. دسته‌های عزاداری از مساجد و محلات مختلف، بانظم و شکوه خاصی در خیابان‌ها به راه افتاده و عشق و ارادت خود را به آستان مقدس اباعبدالله (ع) نشان می‌دهند.

 

 اطعام و نذورات حسینی

 اطعام عزاداران و نیازمندان، از دیگر رسوم مهم ماه محرم در هرمزگان است. خانواده‌ها و هیئت‌های مذهبی با پخت غذاهای سنتی مانند قوزی (گوشت گوسفند یا بز که با برنج و ادویه پخته می‌شود)، مهیاوه و هواری، نذورات خود را ادا کرده و در اختیار عزاداران قرار می‌دهند. این سفره‌های نذری، نمادی از همدلی، ایثار و عشق به اهل‌بیت (ع) است که در این ماه پر فیض برکت یافته و گسترده‌تر می‌شود.

 

 

 آئین علم‌بندی

 در برخی مناطق هرمزگان، مراسم علم‌بندی نیز برگزار می‌شود. در این مراسم، علم‌ها که نمادی از پرچم حضرت عباس (ع) است، با پارچه‌های رنگی و آیینه تزئین شده و در میدان اصلی شهر یا روستا به اهتزاز درمی‌آیند و عزاداران در زیر آن به سوگواری می‌پردازند.

 ماه محرم در هرمزگان، تجلی‌گر عمق باورهای دینی، عشق بی‌کران به اهل‌بیت (ع) و پایبندی به سنت‌های اصیل در کنار بهره‌گیری از فرهنگ غنی بومی این خطه از ایران است. این آئین‌ها، یادآور حماسه عاشورا و پیام‌های جاودان آن برای نسل به نسل است.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!