
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی هرمز، عفو و بخشش قاتل، از جمله مفاهیم عمیق انسانی است که نه تنها در پی کاهش مجازاتهای قضائی بلکه در راستای ایجاد بازگشتی معنادار به سوی آرامش و صلح در جامعه است.
در جوامع مختلف، بهویژه در جوامع اسلامی که آموزههای قرآنی و دینی به کرات بر اهمیت بخشش تأکید دارند، عفو بهعنوان عملی نیکو و پسندیده شناخته میشود که علاوه بر اثرات فردی، پیامدهای اجتماعی بسیار مثبتی را نیز به همراه دارد. در این راستا، بخشش قاتل میتواند بهعنوان یک حرکت انساندوستانه به کاهش حس انتقامجویی، ناپایداری اجتماعی و افزایش همبستگی و آشتی در میان افراد و خانوادهها منجر شود.
از جنبه حقوقی، عفو به عنوان یک ابزار قضائی، فرصتهایی برای اصلاح و بازسازی فردی فراهم میآورد. در بسیاری از موارد، فردی که مرتکب قتل عمد شده، از طریق فرآیند عفو و سازش، قادر به بازسازی روابط اجتماعی خود و جبران خسارتهای ناشی از اشتباهات گذشته است. این عمل موجب میشود که جامعه، بهجای ادامه دوران انتقامی، فرصتهایی را برای فرد خطاکار ایجاد کند تا از این تجربه تلخ درس بگیرد و به فردی مفید و مسئول در جامعه تبدیل شود.
علاوه بر آن، عفو میتواند از فشارهای اجتماعی ناشی از انتقام جلوگیری کرده و زمینهساز آرامش در خانوادههای آسیبدیده باشد. این کار میتواند به بهبود شرایط روحی و روانی خانوادههای مقتول و قاتل کمک کند و در برخی موارد باعث ایجاد ارتباطات جدید و فرصتهای تازه برای همکاری در جامعه شود.
بنابراین، عفو قاتل بهعنوان یک تصمیم دشوار و پیچیده، میتواند نهتنها در کاهش تنشها و بحرانهای اجتماعی مؤثر باشد، بلکه بهعنوان یک راهکار سازنده، زمینهساز همزیستی مسالمتآمیز و تقویت بنیانهای اخلاقی و انسانی در جامعه گردد.
کاظم شاهرخنیا، متولد شهرستان داراب و ساکن بندرعباس به مدت ۱۶ الی ۱۷ سال، در اداره زندانهای استان هرمزگان فعالیت میکند. طی چهار سال اخیر، او بهطور ویژه پیگیر پروندههای قتل عمد بوده است، پروندههایی که افراد در آن با مرگ دست و پنجه نرم میکنند و او در تلاش است تا راهی برای نجات و بخشش پیدا کند، این اقدامها باعث ایجاد امید در دل زندانیان و خانوادههایشان شده است و شاهرخنیا را به یکی از چهرههای برجسته در این عرصه تبدیل کرده است.
در نتیجه تلاشهای مستمر و اثرگذار شاهرخنیا، وی اخیراً بهعنوان یکی از برترین چهرههای کشوری در سال ۱۴۰۱ انتخاب شده است. در همین راستا، او بهزودی به تهران دعوت خواهد شد تا از او تقدیر به عمل آید و در مراسمی ویژه مورد تقدیر قرار گیرد.
صلح و سازش ۱۴۰ پرونده قتل عمد
شاهرخنیا در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در این مدت موفق شدم بیش از ۱۴۰ پرونده قتل عمد را به صلح و سازش برسانم، این موفقیتهای چشمگیر باعث شده است که استان هرمزگان از نظر درصد آماری در کشور در رتبه اول قرار گیرد.
وی افزود: علیرغم مراجعه خانواده قاتلان برای ایجاد صلح و سازش، به پروندههای قتل مربوط به جنایتهای ناموسی یا اتفاقاتی که از پیش برنامهریزی شدهاند، و حتی پروندههایی که اذهان عمومی را جریحهدار میکند، ورود نکرده و نخواهد کرد.
ناجی پروندههای قتل عمد در زندانهای بندرعباس ادامه داد: تمامی پروندههایی که موفق به اخذ رضایت خانواده مقتول شده، پروندههایی است که اتفاقات آنی بوده و برچسب قاتل را به پیشانی افراد میزنند و آنها را وارد زندان میکنند.
شاهرخنیا تأکید کرد: با این حال، بهدنبال راهحلی برای اینگونه پروندهها هستیم و از هیچ تلاشی برای کمک به زندانیان و تلاش برای صلح و سازش دریغ نکرده و نخواهيم کرد.
چاپ کتاب خاطرات زندانبان ناجی
وی بیان داشت: در کنار فعالیتهای قضائی، کتابی منتشر کردم که در آن بهطور مفصل به تجربیاتم در رسیدگی به پروندههای قتل و تلاشهایش برای صلح و سازش پرداخته شده است، این کتاب که با همکاری دوستانم از ناجیها نوشته شده است، خاطرات بسیاری از اقداماتمان را در راستای حلوفصل پروندهها به تصویر کشیده است.
ناجی پروندههای قتل عمد در زندانهای بندرعباس گفت: همچنین در زمینه گزارشگری فوتبال فعالیت دارم و ارتباطات گستردهای با فوتبالیستها و هنرمندان برقرار شده است. این ارتباطات به من کمک کرده است تا در مسیر حل و فصل پروندههای صلح و سازش، از حمایت این افراد بهرهمند شوم و در استانهای مختلف از این ارتباطات برای کمک به پروندهها استفاده کنم.
انتهای خبر/