![درسهای تربیتی از شخصیت حضرت علی (ع)](http://hormoz.ir/public/images/2025/1/20250114120410_original_16.jpg)
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز»؛ در سالروز میلاد مولا علی (ع) و روز مرد، میزگرد رسانهای هرمز با حضور امام جمعه موقت شهرستان حاجیآباد، سر شبکه حلقه صالحین کیش و مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان هرمزگان برگزار و جنبههای تربیتی شخصیت آن حضرت تبیین و تشریح شد.
نهجالبلاغه منبع معتبر برای امیدآفرینی است
حجتالاسلام والمسلمین أیوب جهانگیری، در این میزگرد رسانهای با تبریک فرارسیدن روز سیزدهم رجب، سالروز ولادت امیرالمؤمنین امام علی (ع) است. گفت: ولادت امام علی علیهالسلام در خانه خدا، یعنی در کعبه، فضیلتی است که محدثان شیعه و سنی و دانشمندان علم انصار در کتابهای خود نقل کردهاند. این فضیلت حتی در میان دانشمندان اهل سنت نیز مورد تصریح قرار گرفته و به عنوان یک ویژگی بینظیر از آن یاد شده است.
وی همچنین افزود: سالروز ولادت امام علی (ع) در تقویم ماه به عنوان روز مرد نامگذاری شده است. علت این نامگذاری این است که تمام ویژگیهای یک مرد کامل در وجود امیرالمؤمنین علی (ع) جمع شده است. ایشان نه تنها برای هر مرد، بلکه برای هر انسان جوانمرد، چه زن و چه مرد، بهترین الگو به شمار میآیند. از مهربانی و محبت نسبت به یتیمان گرفته تا شجاعت و جنگاوری ایشان در برابر دشمنان خدا، امام علی (ع) در تمامی ابعاد شخصی، خانوادگی و اجتماعی بزرگترین اسوه برای بشریت هستند.
امام جمعه موقت حاجیآباد بیان کرد: نهجالبلاغه، مجموعهای از سخنان و نامههای ایشان، گنجینهای است که پس از قرآن کریم، برترین کتابی است که میتوان با رهنمودهای آن به سعادت دست یافت. در این کتاب، به مسائل تربیتی، اجتماعی و سیاسی پرداخته شده است، به طوری که میتوان از آن در تمامی ابعاد زندگی بهره برد. به عنوان مثال، در زمینه مسائل سیاسی و اجتماعی امروز، امام علی (ع) در نهجالبلاغه به موضوع امیدآفرینی اشاره کردهاند، موضوعی که مقام معظم رهبری نیز بارها در سخنرانیهای خود به آن پرداختهاند.
جهانگیری تصریح کرد: مقام معظم رهبری در دیداری که با مردم شریف قم داشتند، فرمودند: «زنده نگه داشتن امید، بهترین وظیفه آحاد جامعه است.» ایشان تأکید کردند که برای خنثی کردن شبهات دشمن، ابتدا باید ماهیت راهبرد سهضلعی دشمن را شناخت.
وی در ادامه گفت: این راهبرد سهضلعی شامل ایجاد یأس، ایجاد ترس و اختلافافکنی بین آحاد مردم است که ما در مقابل باید با جهاد تبیینی، امیدآفرینی، آگاهیبخشی و حرکتدهی مقابله کنیم، دشمن میتواند با استفاده از فضای مجازی، نقشههای خود را برای تحریف حقایق پیادهسازی کند، بنابراین باید در این فضا، شبهات دشمن را خنثی کرده و حقایق را به مردم بیان کنیم.
امام جمعه موقت حاجیآباد بیان داشت: در نهجالبلاغه، امام علی (ع) به صراحت به امیدآفرینی و نگاه مثبت به آینده توصیه کردهاند، در خطبه ۱۱۴ نهجالبلاغه میفرمایند: «الرّجاء مع الجَهد، و الیأس مع المَضی»؛ یعنی امید باید همراه با تلاش و جهد باشد و نا امیدی مربوط به گذشته است.
جهانگیری ادامه داد: این جمله به این معنا نیست که تنها به فکر امیدواری باشیم، بلکه باید در عمل هم تلاش و کوششی در جهت تحقق آن انجام دهیم، همچنین امام علی (ع) در جای دیگری میفرمایند: «اعظم البلا انقطاع الرّجاء»؛ بزرگترین مصیبت برای هر جامعه و زندگی، قطع شدن امید است.
وی در پایان اضافه کرد: ما باید با تمام توان و ظرفیت خود در جهت امیدآفرینی و ارتقای روحیه مثبت در جامعه تلاش کنیم، به کلام امام علی (ع) در نهجالبلاغه و غررالحکم و سایر منابع معتبر میتوانیم در این مسیر بهرهبرداری کنیم.
مولا علی (ع) اجازه تضییع حقوق مردم را نمیداد
عطا ناوکی، نیز در این میزگرد در این فن صطبا اشاره به ویژگیهای برجسته حضرت علی (ع) گفت: حضرت علی (ع) به عنوان فردی با فضایل اخلاقی و انسانی برجسته شناخته میشود. ایشان نهتنها در جنگها و مبارزات شجاعانه بودند بلکه در زمینههای اخلاقی نیز الگویی برای مسلمانان بودند، صداقت، شجاعت، عدالت، فروتنی، صدقهدادن و فداکاری از ویژگیهای بارز شخصیت حضرت علی (ع) بود.
وی افزود: حضرت علی (ع) از بزرگترین دانشمندان و فقیهان تاریخ اسلام است، ایشان در زمینههای مختلف علمی مانند تفسیر قرآن، فقه، فلسفه و کلام اسلامی صاحب نظر بودند، نهجالبلاغه، مجموعهای از سخنان و نامههای ایشان، یکی از مهمترین منابع فکری و معنوی در جهان اسلام به شمار میآید.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان هرمزگان همچنین بیان کرد: حضرت علی (ع) در میدانهای جنگ، از جمله جنگهای بدر، احد، خندق، صفین و نهروان، به عنوان دلیری بینظیر شناخته میشد، او در جنگها از شجاعت و توانمندیهای جنگی بالایی برخوردار بود و همیشه در صف اول قرار داشت.
ناوکی ادامه داد: حضرت علی (ع) در دوران حکومت خود همواره بر رعایت عدالت تأکید میکرد و تمام تلاش خود را برای برقراری عدالت در میان مردم بهکار میبست، مولا علی (ع) در حکومت خود به هیچوجه اجازه نمیداد که مال و اموال عمومی به ناحق مصرف شود یا حقوق مردم ضایع شود.
وی سپس به جایگاه حضرت علی (ع) در تاریخ اسلام اشاره کرد و گفت: امام علی (ع) نهتنها در دوران پیامبر اسلام (ص) بلکه پس از ایشان نیز در تاریخ اسلام نقش مهمی ایفا کرد، پس از وفات پیامبر اسلام (ص)، حضرت علی (ع) به عنوان چهارمین خلیفه مسلمین انتخاب شد و در دوران خلافت خود با چالشهای فراوانی از جمله شورشها و اختلافات داخلی مواجه شد، اما ایشان همواره بر اصول اسلامی و حقوق مردم پایبند بود.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان هرمزگان تصریح کرد: حضرت علی (ع) همچنین از لحاظ روحی و معنوی از بزرگترین شخصیتهای تاریخ بشریت به شمار میرود، آن حضرت با حکمت و معرفت بالای خود توانست در دلهای مسلمانان نفوذ کند و آموزههایش برای قرنها پس از وفاتش همچنان راهگشا باقی ماند.
ناوکی در پایان بیان داشت: حضرت علی (ع) نهتنها یک شخصیت مذهبی و سیاسی برجسته در تاریخ اسلام بود، بلکه به عنوان الگویی کامل از شجاعت، عدالت، علم و اخلاق در زندگی روزمره مسلمانان مورد احترام قرار میگیرد، سالروز میلاد ایشان بهعنوان یک مناسبت مهم، فرصتی برای یادآوری آموزههای ایشان در زمینههای مختلف است.
پیشرفت جامعه در گرو توجه به زندگی امام علی (ع) است
حجتالاسلام والمسلمین ادیب نیز با اشاره به جنبههای شخصیت حضرت علی (ع) با بیان اینکه زندگی مولا پر از فراز و نشیب هست که همه آنها درس آموز بودند، گفت: زندگی حضرت علی (ع) به این صورت بود که هیچ ملامتگری در راه و حرکت او خلال ایجاد نمیکرد.
وی افزود: علی (ع) همه کارهایش را در راه و رضای خدا انجام میداد، ایشان در هیچ شرایطی حاضر به عدول از مبانی قرآن کریم و سنت پیامبر اکرم (ص) نشدند.
استاد حوزه علمیه کیش خاطرنشان کرد: حتی زمانی که حضرت به خلافت رسیدند علیرغم اینکه بعضی از دوستان توصیههایی که در ظاهر با حسن نیت و در نظر گرفتن مصالح امام و حکومت همراه بوده به ایشان میکردند، اما آن بزرگوار از هرگونه مصلحتاندیشی و ظاهرنگری پرهیز میکردند و در قبیل اینگونه پیشنهادات میفرمود «آیا به من دستور میدهی که برای پیروزی خودم از جور و ستم در حق کسانی که بر آنها حکومت میکنم استمداد جویم؟ هرگز چنین کاری نخواهم کرد.»
ادیب تصریح کرد: هرچه جامعه به سمت پیشرفت و ترقی پیش میرود، توجه به زندگی علی (ع) واجبتر و لازمتر میشود؛ به خصوص برای جوانان و اینکه جوانان باید حتماً برای ادامه زندگی و پیشرفت خودشان در مورد نقش علی (ع) مطالعه کنند و او را الگوی خود قرار دهند.
وی ادامه داد: الگو قرار دادن حضرت علی (ع) بدون هیچ کجی و نقطه منفی است؛ مثل این که قرآن را الگوی خود قرار دهید. امام معیار نجات و راه نجات است؛ امامی که با حق است و حق با اوست؛ پس چراغ هدایت و راه نجات نیز میباشد. مولا، چراغ هدایتی است که هیچگاه کسی را گمراه نمیکند.
سر شبکه حلقه صالحین کیش ادامه داد: پس لازم است در زندگی بشری امروزی، آگاه توفیق نورانی داشته باشیم و بیشتر به مباحث پیرامون شخصیت علی (ع) ،چه شخصیت اجتماعی عبادی سیاسی و غیره، را از جنبههای مختلف بپردازیم و مورد بررسی قرار دهیم.
ادیب با بیان اینکه امام معیار نجات و راه نجات است، گفت: هرچه جامعه به سمت پیشرفت و ترقی پیش میرود، توجه به زندگی علی علیه السلام واجبتر و لازمتر میشود.
انتهای خبر/