به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «هرمز» صدای زمستان را باید از هوای سرد و بارانی و برفی جستجو کرد که مردم برای پناه از سرما در لباسهای گرم خود را میپوشانند تا سرما آنها را فتیله پیج نکند.
ایران کشوری است که دارای چهارفصل سال است و از بهار گرفته که طبیعت جانی دوباره میگیرد تا تابستانی که اوج گرما هر رهگذری را تشنه میکند و پاییزی که برگ درختان را با نوای و نوازش بر زمین بدرقه میکند و زمستانی که سفیدپوشان و خیسکننده است؛ اما در نهایت زیبایی خدا را در این خاک پرگهر طنینافکن میکند.
در هرمزگان این چرخش فصلها نیز همینگونه است و اما با کمی تفاوت که خورشید تابستانش موجی از گرما دارد و همراه با شرجی توان را از انسان میگیرد و در زمستانی که بیشتر استانها بیشتر به فکر در خانه ماندن هستند این شهر هوای معتدل دارد و میزان بارشهای کم است آثار کمآبی از دور مشخص است.
چندی پیش بود که مدیرعامل شرکت آب منطقهای هرمزگان در خبری اعلام کرد وضعیت سدهای هرمزگان بحرانی است و از چهار سد استان فقط یک سد آب دارد و بقیه سدها دیگر توان آبدهی ندارند و با حفر چاههای آب شرب مردم تأمین میشود.
هرمزگان نهتنها مشکل آب شرب هم برای مردم و کشاورزی دارد در فصل زمستان باوجود سرمایی نه بهاندازه دیگر استان اما سرمای زمستان در ماههای منتهی به آخر سال باعث استفاده مردم از وسایل گرمایی میشود.
از این منظر باید در هرمزگان به چند وجه از بهینهسازی مصرف در سوخت و انرژی و برق و گاز توجه شود تا خدایناکرده منجر به محرومیت مردم از این نعمتها نشود.
در همین راستا شرکتها وابسته به وزارت نیرو یا همان صنعت آب و برق نظیر توزیع برق و آب و برق منطقهای، آبفا و نیروها گاه ها در همین راستا گامهای بسیار مهمی را برای با بردن آگاهی مردم در صرفهجویی در مصرف آب و برق انجام دادهاند و از نصب المان و پوسترها و آگهیها در روزنامهها و سایتها و خبرگزاریها و زیرنویس صداوسیما نیز انجام میدهند.
یکی از این اقدامات را میتواند به طرح نجات یا داناب آب شرکت آب منطقهای را برشمرد که هر ساله برای آگاهی و شناخت بیشتر دانشآموزان در مدارس و حضور کارشناسان در کلاسهای درس و توضیح و تشریح مصرف بهینه آب آموزش میدهند تا از این طریق بتواند جامعه هدف که خانواده است را از طریق عزیزانشان برای کمک در کاهش مصرف آب همیاری کنند.
بستر خانه و خانواده که بیشترین نقش را در صرفهجویی و مدیریت مصرف دارد میتواند باعث کاهش مصرف انرژیها شود که یکی از بهترین کارها دراینخصوص است.
مدارس که نقش اصلی در آموزشها نیز دارد میتواند در روند کاهش مصرف و بهینهسازی مصرف نقش بیبدیلی را ایفا کند و حس مسئولیتپذیری را در دانشآموزان نیز فراهم شود .
باری همین موضوع در شرکتهای برق نیز میتواند دید که برای اطلاعرسانی و همچنین کمبود در زمینه برق برای آگاهی مردم همیشه در تلاش هستند و حتی در خانهها و مساجد و محلات نیز به این امر مبادرت میورزند.
اولین گام در صرفهجویی انرژی مشارکت مردم است و اگر عموم اقشار مردم در این کار پایکار بیایند این فرایندها به یک نتیجه کلی یعنی دچار نشدن به کمآبی یا بی برقی نشدن است در همین خصوص با برخی از شهروندان و برخی از مسئولان به گفتگو پرداختیم.
نظرات شهروندان دررابطهبا صرفهجویی
سقایی یکی از شهروندان بندرعباسی دراینخصوص اظهار کرد: مسئولیتپذیری شهروندان در رعایت مصرف آب و برق باعث میشود ما این سوختها و انرژی را درست مصرف کنیم و هم به طبیعت ضربه نزنیم و هم در زمانهای مختلف که دچار سرما یا گرما هستیم این انرژیها باعث گرما یا سرمای خانه ما شود
وی گفت: خود بنده وقتی در خانه هستم لامپهای که نیاز به روشنشدن ندارد را خاموش و یا وسایل گرمایشی را در وقتهای مناسب روشن میکنیم و از ۲۴ ساعته روشنکردن آنها اجتناب میکنیم.
به گفته او، در فصل زمستان با سردی هوا ما نهتنها فکر خود باشیم؛ بلکه باید به سایر استانها نیز توجه کنیم که سرمایی که در برخی دیگر استانها وجود دارد و یکلحظه برق نداشته باشند با چه گرفتاریهای روبرو هستند.
این شهروند گفت: پس بهترین وظیفه ما بهعنوان یک شهروند این است که در مصرف خود صرفهجویی کنیم تا در تمامی سال دچار مشکل نشویم.
رجبیپور یکی دیگر از شهروندان بندرعباسی است که میگوید بااطلاع رسانیها که در صداوسیما و رسانهها و فضای مجازی میشود مردم بیشتر نسبت به کمبودها واقف هستند و رعایت صرفهجوییها را میکنند.
وی ادامه داد: مثلاً در همین تابستان شاهد بودیم که برخی از خانوادهها که کممصرف بودند توانستند از برق رایگان بهرهمند شوند و برای تشویق آنها این مسائل وجود دارد؛ لذا میطلبد در همین راستا نیز در فصل زمستان این مقوله ادامه یابد و از مشترکین که مصرف آنها کم است تشویق شوند و این کار باعث میشود که مردم ترغیب به صرفهجویی در انرژیها شوند.
او اضافه کرد: امروز که فضای مجازی توانسته است اثرگذار بر فکر مردم باشد و حتی تا جای ذهنیت مردم را تغییر دهد میطلبد شرکتها صنعت آب و برق در این فضا آموزشهای لازم را برای مردم منعکس کنند این همراهی میشود که مردم همسو با مسئولان بتواند برای برونرفت از مشکلات گام اساسی بردارند.
رجبی تصریح کرد: گام دیگر که میتواند در راه صرفهجویی برداشت بهقولمعروف هر شخص خود عامل کننده باشد و نگاه به دیگری نداشته باشد و خود به وظیفه عمل کند و این میشود که ما در زمانحساس و نیاز دیگر با خطری مواجه نیستیم.
سالاری یکی دیگر از شهروندان نیز در همین رابطه گفت: هرمزگان در بحث کمآبی وضعیت خوبی ندارد و بنا بر اخبار که از مسئولان مخابره میشود اگر بارندگی در این استان در سال جاری نباشد مردم باید برای تهیه آب شرب از آبشیرینکنها استفاده کنند که هزینه سنگینی را برای بیتالمال به وجود میآورد.
او میگوید: استفاده بیش از حد از وسایل برقی و حد رفت آب نهتنها باعث افزایش قیمت آن و بلکه بهمرورزمان هم باعث خشکسالی و هم آسیب به محیطزیست میشود.
سالاری گفت: مثلاً در هرمزگان اگر آب بیش از حد مصرف شود تاوان آن خشکشدن آبهای سطحی و درود سطحی است و چاهها و رودخانهها نیز دچار مشکل اضافه برداشت میشوند و در همین خصوص باید به این توجه کرد که زمینهای کشاورزی با مشکل بیآبی و از طرفی احشام نیز با مشکلاتی روبرو میشوند.
فرهنگ صرفهجویی راه برونرفت از مشکلات است
معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای هرمزگان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی اظهار کرد: در سال جاری به علت کاهش نزولات آسمانی در هرمزگان سدهای هرمزگان با کمبود شدید آب مواجه است که سبب شده است از ظرفیتهای موجود یعنی حفر چاهها برای تأمین آب شرب بهویژه شهر بندرعباس باشیم.
وی ادامه داد: این کاهش نزولات آسمانی نهتنها مشکل کمآبی را ایجاد میکند؛ بلکه کاهش سفرههای زیرزمینی را به دنبال دارد که پدیدههای دیگری را برای خاک نیز ایجاد میکند.
طبسی به عملکرد تأمین آب شرب در هرمزگان پرداخت و گفت: با تلاش همکاران بنده در آب منطقهای همه برنامهها برای جبران کمبود آب پیشبینیشده است؛ لذا در همین بندرعباس با حفر ۲۰ چاه توانستیم مشکل آب شرب بندرعباس را تسهیل کنیم .
معاون آب منطقهای هرمزگان ادامه داد: از طرفی سد میناب هم با کمبود آب مواجهه شده است که پیشبینی آنها نیز کردیم و با اعتباراتی که اختصاصیافته این موضوع قابلحل است.
وی گفت: اما بهترین راهحل از برونرفت از مسائل تنش آبی همین فرهنگ صرفهجویی و مصرف بهینه است که میتواند ما را نجات دهد.
در همین راستا آبفا هرمزگان نیز دستبهکار توصیه جالبی زده که در این گزارش به نقل از روابطعمومی آن آورده شده است.
تأکید بر خودداری از شستشوی حیاط با شیلنگ آب در پی وقوع گردوخاک
شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در اطلاعیهای ضمن یادآوری وضعیت بحرانی سدهای هرمزگان و تأثیر آن بر کمآبی استان بهویژه مرکز استان از مردم خواست به دلیل وقوع گردوخاک از آب شرب برای تمیزکردن حیاط، خودرو و... خودداری کنند تا شاهد افت فشار و قطعی آب نباشیم.
در ادامه باتوجهبه وضعیت گردوخاک و تلاش شهروندان برای زدودن غبار منازل، با تأکید بر اینکه نباید از شیلنگ آب برای آبپاشی و جاروکردن استفاده کرد، توصیه میشود، در صورت نیاز، ابتدا از جارو استفاده و سپس با «تی نخی نمدار» نظافت را کامل نماید.
ضمناً یادآوری میشود که به دلیل خشکشدن سدهای هرمزگان، بخشی از ظرفیت تأمین آب مرکز استان کاهشیافته و برای گذر از تنش آبی، نیازمند همراهی شهروندان در حفظ منابع و مصرف بهینه آب هستیم.
پس در نتیجه مصرف بهینه و صرفهجویی نهتنها در جامعه بلکه باید در گروه هدف از دانشآموزان گرفته تا کوچکترین افراد خانواده و بزرگترین آن برای اثرگذاری در این امر مهم و غیرقابلجبران باید اهتمام ویژه داشته باشند که سوخت و انرژی بهسادگی به دست نمیآید و در مصرف آن باید کوشا باشیم .
انتهای خبر/
- واریز ۹۸۴۹ میلیارد به حساب وزارت بهداشت 1403/03/30 10:49
- کشف ۱۴۷ کيلو ترياک در هرمزگان 1403/03/30 08:28
- خدمات مشاوره حقوقی و خانواده در بقاع متبرکه 1403/03/30 07:41
- توزیع 4266 کیلو گوشت اهدایی توسط خیرین قشمی 1403/03/29 10:24