
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«هرمز»؛ بسیج شجره طیبه انقلاب اسلامی است که توانسته است در همه زمینهها از فرهنگ تا آگاهیبخشی و بصیرتافزایی گامهای بلند و در خور شأنی را برای پیشرفت و توسعه کشور بردارد و بافرهنگ جهادی، مشارکت مردم را برای کمک به همنوع و خدمترسانی صادقانه گسترش دهد.
بسیج در عرصه سازندگی، آبادانی و رونق کسبوکار و ایجاد مشاغل خرد و کلان برای ورود مستقیم و مشارکت مردم در عرصههای اقتصادی راه را هموار کرده که یکی از آنها حمایت از مشاغل کوچک و خانگی که هدف توانمند کردن مردم قشر آسیبپذیر برای زدودن چهره محرومیتزدایی است.
در سال سرمایهگذاری برای تولید حمایت از کارآفرینان یکی از ویژگیهای بارز سپاه و بسیج است؛ در دنیای امروز مشارکت مردم در همه امور نهتنها امور اجتماعی بلکه در امور اقتصادی باعث رشد ثروت شده و مردم بهعنوان نیروی انسانی با ایجاد بنگاههای کوچک فقر را از بستر جامعه میزدایند.
ایجاد اشتغال برای ۱۵۰ نفر
فروغ دریا پیما، کارآفرین و سرخوشه برتر جزیره هرمز است که میگوید: این کارگاه در ابتدا در جزیره هرمز قرار داشت که با فعالیتهای که انجام شد توانست در مکان فعلی در محله ۲۲ بهمن شهر بندرعباس ادامه خدمت دهد که ۳۵ زیر مجموعه دارد و در عرصه گوهرتراشی سنگهای قیمتی و صدف و صنایعدستی دریایی فعالیت میکند.
وی عنوان کرد: سه کارگاه تولیدی که آموزشهای خود را از سال ۹۷ آغاز و تا سال جاری به ۱۸۰ نفر ارائه کرده و برای ۱۵۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است و عمده فعالیت این کارگاهها تمرکز بر مشاغل خانگی و زود بازه بوده که با دریافت تسهیلات کم و برخورداری از برخی از امکانات جریان اقتصاد خانواده به سمت بهبود و رشد حرکت کند.
دریا پیما ادامه داد: افراد طی دورهها تحتنظر مربیان این مرکز آموزش میبینند و با کمک و مساعدتهای که در برخورداری از تسهیلات از طریق بسیج سازندگی دریافت میکنند دستگاهها را برای خود تهیه میکنند و به این منوال شغل خانگی خود را ادامه میدهند.
حمایت از آموزش تا فروش محصولات
کارآفرین بندرعباس در این باره میگوید: بعد از آموزشها و فراگیری شغل موردنظر افراد ما برای مشاوره و راهنمایی در کنار هنرجویان هستیم و برای فروش محصولات آنها در بازارهای مختلف در کنار آنها قرار داریم و برخی از محصولات تولیدی آنها خریداری و در نمایشگاههای مختلف استانی و کشوری و حتی بینالمللی و بازارچههای صنایعدستی استانی که برپا میشود در معرض فروش میگذاریم.
وی از تلاشهای خود و مربیان این کارگاه برای آموزش هنرجویان میگوید و عنوان کرد: بیشتر هنرجویان این کارگاه را بانوان تشکیل میدهد که در رده سنی ۱۵ تا ۵۲ سال هستند و این افراد با ظرافتهای و گاهی با سختیها دامنه تلاش و پشتکار آنها بیشتر است و در یادگیری مهارتهای لازم توانمندی بیشتری دارند.
دریا پیما ابراز کرد: بیشتر هنرجویان ما قشری از بانوان آسیبپذیر که دچار مسائل و مشکلات اجتماعی هستند؛ مانند خانمهای سرپرست خانواده، یا دارای همسران معتاد و یا خود آنها گرفتار اعتیاد و بدسرپرست و یا همسران دارای ناتوانی خاص است که توانمندی برای ایجاد شغل پایدار ندارند.
بسیج سازندگی میداندار اقتصاد مقاومتی است
وی به روند آموزشی این کارگاه پرداخت و گفت: برای آموزش گوهر تراشی با سنگهای قیمتی به هنرجویان یک دوره ۴۵ روزه در نظر گرفته شده و برای صنایعدستی دریایی مقدماتی و پیشرفته تقریباً دو ماه و نیم زمان میبرد و این نیز بستگی به علاقه هنرجویان نیز دارد.
این کارآفرین هرمزگان بیان کرد: برای شروع به کار کارگاه و فرایند تولید نیاز به تسهیلات داشتیم که با چتر حمایتی بسیج سازندگی بهعنوان میداندار اقتصاد مقاومتی و ایجاد مشاغل خانگی در اعطای تسهیلات ۴ درصدی کارگاه خود را تجهیز کردیم و در کمک و همکاری در تشکیل این کارگاه از هیچ تلاشی دریغ نکردند و همچنین برای هنرجویان پس از پایان دوره آموزشی با تهیه امکاناتی در قالب مساجد و پایگاه برای ایجاد اشتغال آنها قدم برداشتهاند.
محرومیتزدایی با ایجاد اشتغال پایدار حاصل میشود
دریا پیما، محرومیتزدایی با ایجاد اشتغال پایدار حاصل میشود و شغلهای کاذب محرومیت را بیشازپیش افزون و چندین برابر مردم محروم و حتی زیر سطح فقر میروند، وقتی تسهیلات به سمت هدفمندی نباشد و شغل ایجاد شود سبب افزودهشدن مشکلات و چالشها و زندگی انسان را تحت شعاع قرار میدهد و برای همین منظور بسیج سازندگی در قالب طرحهای محرومیتزدایی در استان هرمزگان برنامهریزی هدفمند مشاغل را رقم زده است و بهویژه در جزیره هرمز این طرحها باقوت دنبال میشود.
وی ادامه داد: برای بانوان تمام این امکانات بسیج سازندگی و صنایعدستی در نظر گرفته شده و نقش حامی را بر عهده دارد .
این کارآفرین به گروههای جهادی نیز اشاره کرد و افزود: گروه جهادی سردار شهید حاجقاسم سلیمانی با ۹ نفر عضو یکی از گروههای فعال که در عرصه فرهنگی و بصیرتافزایی فعالیت دارند و به لحاظ اینکه بانوان در زمینههای عمرانی غالباً دارای فعالیت نیستند و در زمینههای فرهنگی و اجتماعی دیگر نیز از آنها فعالیت چشمگیر دارند.
دریا پیما گفت: مدیریت مدرسه شاهد کار و تلاش جزیره هرمز را بر عهده دارم و یک زنجیره تکمیل تشکیل داده شده است که گروه خیاطی و سنگ و صدف مشغول به فعالیت هستند.
کارآفرین هرمزگان ادامه داد: یکی از موارد که گاهی موجب مشکلات میشوند ایجاد مزاحمتهای قانونی و ضوابطی دستگاههای دولتی است و با رفع این موانع خودکفایی را در روستاها و مناطق اطراف هرمزگان بهره ببرند.
بانویی که طعمترشی را برای بیکاران شیرین کرد
نجمه چمران بانوی کارآفرینی است که نهتنها توانست برای خود شغلی دستوپا کند و چندین نفر را مشغول به کار کند؛ بلکه الگویی برای دیگر زنان روستایی شد تا به فکر درآمدزایی برای خود باشند این بانوی کارآفرین علاقه خود را در تهیه ترشیجات و شوریجات دنبال کرد و حالا در کارش بسیار موفق است درحالیکه بسیاری از بانوان در شهر و روستاهای مختلف به دلیل عدم اشتغال دست روی دست گذاشته و وقت خود را صرف کارهای روزمره میکنند.
بانوانی هم که با سرمایه اندک و با تلاش و پشتکار برای خود درآمدزایی کسب کنند، با پشتکار و اراده قوی زمینه را برای ایجاد کارآفرینی و اشتغال فراهم کنند و با وجود سختیها و ناملایمات زندگی دست از تلاش برندارند.
نجمه چمران ۳۹ سال سن دارد و اهل حاجیآباد است از سال ۱۳۹۹ با مراجعه به بسیج سازندگی و با دریافت ۱۵۰ میلیون تومان وام اشتغالزایی کار تهیه ترشیجات و شوریجات را آغاز کرد و اکنون محصولات متنوعی را تولید میکند و برای خودش جایگاهی پیدا کرده و بازار فروش خوبی دارد بهگونهای که موجب شده دیگر بانوان نیز برای کسب درآمد و ایجاد اشتغال تشویق شوند.
این بانوی کارآفرین طعم ترشی را برای بیکاران شیرین کرده و با تولید انواع ترشی زمینه اشتغال را ایجاد کرده است و حضورش در این عرصه راه را برای دیگر بانوان روستایی هموار کرده و به تعبیری الگویی است برای زنانی که علاوه بر اینکه به کار تهیه ترشیجات و شوریجات علاقه دارند؛ بلکه به شغل و درآمدزایی جهت گذراندن زندگی نیاز دارند و موفقیتهای او و پشتکارش در کار انگیزه و مشوقی شده برای اینکه دیگران هم قدم در این راه بگذارند چنین تجربههای موفق از اشتغالزایی با حمایت بسیج سازندگی نشان میدهد توسعه کارآفرینی بین بانوان در شهرها و روستاها علاوه بر ایجاد اشتغال و درآمدزایی میتواند در کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها نیز نقش بسزایی داشته باشد و روند نقشآفرینی آنان در حوزه کارآفرینی روندی روبهرشد است.
اشتغالزایی برای ۱۲ نفر
این بانوی کارآفرین در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: در این مجموعه ۱۲ نفر بهصورت مستقیم مشغول کار هستند و از این طریق امرارمعاش میکنند من کارکردن را دوست دارم و از اینکه زمینه ایجاد اشتغال این بانوان را فراهم کردهام بسیار خوشحال هستم و کارآفرینی طعم خوشی دارد استقبال مردم از محصولات تولید شده در این مجموعه هم لذتبخش است که محصولاتم موردنظر مردم بوده و همین انگیزه مرا بیشتر میکند تا فکر راهاندازی کارگاه بزرگی در ذهنم خطور کند و کارم توسعه و گسترش پیدا کند و افراد بیشتری مشغول به کار شوند در واقع مردم با خریداری محصولات و سفارش جدید از ما حمایت میکنند بیشتر سفارشها از طریق خود مردم انجام میشود.
چمران تصریح کرد: گاهی روزها پنج تا هفت نفر در کارگاه مشغول هستند گاهی هم یک یا دو نفر بستگی به شرایط دارد کارآفرینی باهمت عالی داشتن همراه است بسیاری از کسانی که این روزها در مسیر پیشرفت و موفقیت قرار گرفتهاند در ابتدا با رنج و سختی کار را شروع کردند؛ اما همت عالی و اراده آنان سبب شده که پا پس نکشند و راه سخت را به امید موفقیت طی کنند.
وی عنوان کرد: در حال حاضر ۱۰ نوع ترشیجات و شوریجات درست میکنیم کل هفته را برای تولید محصولات تعیین کردهایم و بهصورت روزانه مواد اولیه تولید را از میدان تره و بار تهیه و خرد و شستشوی داده و محصول را تولید کرده و آماده عرضه به بازار میکنیم و از هیچگونه عطرمایه و مواد نگهدارنده استفاده نمیکنیم و بیشتر محصولات در بازارهای بندرعباس، میناب، حاجیآباد و روستای فارغان به فروش میرسد.
این بانوی کارآفرین در پایان گفت: در تمام این سالها همواره خدا یار و یاورم بوده هر زمانی که ناامید میشدم و یا مشکلی برایم پیش میآمد توکلم بر خدا بود حالا به جایی که میخواستم رسیدهام و باز هم تلاش میکنم تا کارم را گسترش بیشتری بدهم و بتوانم برای افراد بیشتری شغل ایجاد کنم از زنان سرزمینم میخواهم که هیچگاه ناامید نشوند و دنبال هدفشان بروند از سختیها نهراسند و بدانند که برای رسیدن به موفقیت باید سختیهای زیادی را متحمل شوند و در این مسیر فقط به خدا و توانایی خودشان تکیه کنند و امید به خدا باشد.
کارستان بانویی کارآفرین در جزیره هرمز
فرخنده بادروج در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی«هرمز» اظهار کرد: از سن سیزده سالگی تولید صنایع دستی را آغاز کردهام و آموزگارم در حوزه صنایع دستی مادرم بود.
کارآفرین برتر هرمزگان عنوان کرد: از سن سیزده سالگی که تولید صنایع دستی را آغاز کردم درآمد از آن داشتم و هنگامی که بزرگتر شدم تصمیم گرفتیم به صورت خانوادگی کارهایمان را علاوه بر اینکه در جزیره هرمز به فروش میرسانیم به سایر مناطق کشور و حتی خارج از کشور نیز صادر کنیم.
بادروج ادامه داد: از طریق اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در نمایشگاههای مختلف برای فروش محصولات صنایع دستی خود شرکت کردیم؛ اما در نمایشگاه اول به دلیل بیتجربه بودن فروش خوبی نداشتیم.
وی عنوان کرد: با کوله بار تجربه ما فهمیدیم که برای شرکت در نمایشگاههای استانی دیگر باید چگونه وارد شویم و چه محصولاتی با خود ببریم.
کشورهای حوزه خلیج فارس مشتری پرو پا قرص صنایع دستی هرمزگان
کارآفرین برتر هرمزگان تصریح کرد: بعد از شرکت در نمایشگاههای داخلی به ما پیشنهاد شد که محصولات خود را به خارج از کشور نیز صادر کنیم و کشورهای حاشیه خلیج فارس به دلیل نزدیک بودن فرهنگ آنان با مردم منطقه جنوب کشور خواهان صنایع دستی هرمزگان هستند و ما به آن کشورها رفتیم و با سلیقه آنان در طرح و رنگ آشنا شدیم و از سال ۱۳۹۵ تاکنون صادر صنایع دستی هرمزگان را انجام میدهیم.
حمایت بسیج سازندگی از هنرمندان جزیره هرمز
بادروج با اشاره به حمایت بسیج سازندگی هرمزگان از بانوان هنرمند جزیره هرمز مطرح کرد: در سال گذشته ۵۲ نفر از بانوان این جزیره از بسیج سازندگی وام دریافت و کار صنایع دستی خود را رونق دادند و در حال حاضر تعداد آنان به ۶۷ نفر رسیده با ۲۰ سرخوشه که هر سرخوشه زیر مجموعه آن هفت الی هشت نفر هستند.
وی عنوان کرد: ما افراد علاقمند و با استعداد در حوزه صنایع دستی را شناسایی میکنیم و بعد از آموزش و توانمندسازی آنها سفارش کار به آنها میدهیم و خرید نقدی از آنان میکنیم.
کارآفرین برتر هرمزگانی خاطر نشان کرد: تشکر میکنم از بسیج سازندگی هرمزگان که بعد از چندین سال که ما صنایع دستی را انجام میدادیم و آرزویمان گسترش کارمان بود آمد در جزیره و با حمایتهایش باعث گسترش و اشتغال بیشتر بانوان جزیره هرمز شد.
مطهره زینلی، این فعال اقتصادی اولین بانویی است که در استان هرمزگان، آموزشگاه گیاهان دارویی را تأسیس کرده و به دلیل اینکه در زمینه گیاهان دارویی تخصص دارد به این شغل پرداخته است، وی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: در سال۱۳۹۸ کارگاه تولید عرقیجات گیاهی را راهاندازی کردم که ۶ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این کارگاه مشغول کار هستند و در بین آنها زنان سرپرست خانواده نیز دیده میشود از این طریق توانستم گامی در عرصه تولید بردارم از اینکه با راهاندازی این کارگاه توانستهام برای تعدادی از بانوان و مردم منطقه شغل ایجاد کنم به طوری که در بهبود معیشت خانوادهها مؤثر باشد احساس رضایت و خرسندی میکنم.
رفته رفته با بازاریابی برای محصولات تولیدشده بر تعداد مشتریان افزوده شد
کارآفرین هرمزگانی تصریح کرد: در کارگاه خود به تولید گلاب و انواع عرقیجات گیاهی از جمله عرق نعنا، بهارنارنج و بیدمشک پرداختهام؛ ابتدای امر تولید، فامیل و آشنایان و همسایگان، محصولات را خریداری میکردند اما رفته رفته با بازاریابی برای محصولات تولیدشده، بر تعداد مشتریان افزوده شد.
زینلی با بیان اینکه تولیدات این کارگاه، براساس سفارش مشتری و متغیر است، تصریح کرد: در فصل بهار و تابستان، ماهیانه یکهزار و ۵۰۰ لیتر انواع عرقیات تولید میکنیم، در کل ۲۰ نوع عرق گیاهی در این کارگاه تولید میشود و بیشتر فروش محصولات تولیدی در بازارهای بندرعباس، میناب، رودان، لنگه، خمیر و قشم است و تمام تولیدات در بازار داخلی استان به فروش میرسد و نیازی به بازار فروش استانهای دیگر وجود ندارد، در صورت حمایت، صادرات هم خواهیم داشت.
بانوی کارآفرینی که با تولید عرقیجات گیاهی ۳۰۰ میلیون تومان درآمد دارد
وی با اشاره به روش تهیه عرقیجات گفت: گلاب از فصل بهار تا اوایل تیرماه از جمعآوری گیاه مورد نیاز محصول تهیه میشود به صورتی که گیاه مورد نظر از کشاورزان در کاشان خریداری و پس از عرقگیری محصول باید بین سه تا هفت روز در فضای مناسب ذخیرهسازی شود تا قوام یابد و پس از آن آماده فروش میشود و از هر ۱۰ هزار کیلو گل ناب محمدی، دو هزار لیتر گلاب تهیه میشود و در مجموع، سالانه ۲۰ هزار لیتر تولید دارم که به صورت میانگین، ۳۰۰ میلیون تومان درآمد حاصل میشود.
گیاهان دارویی شاهکلید رونق اقتصادی
کارآفرین هرمزگانی خاطرنشان کرد: گیاهان دارویی یک راهکار اساسی برای توسعه اقتصاد و اشتغال محسوب میشوند و ارتباط مستقیم با اشتغال روستاییان دارند و میتواند اقتصاد روستاها را متحول سازد و هرچه بارندگی بیشتر باشد بستر مناسبی جهت رویش گیاهان دارویی فراهم میشود و زمینه اشتغال و کسب درآمد بیشتری بوجود میآید و در واقع میتوان گفت گیاهان دارویی شاه کلید رونق اقتصادی جوامع روستایی است.
ر زمینه تراش سنگهای قیمتی، ظرفیت بسیار بالایی وجود دارد؛ ضمن ایجاد اشتغال، منبع درآمد خوبی نیز ایجاد میکند. کارگاه آموزشی و تولیدی گوهرتراشی و سنگ و صدف در محلات محروم بندرعباس نیز یکی از این کارگاهها است که به همت «فروغ دریاپیما» یکی از بانوان خوش ذوق و با انگیزه هرمزی تأسیس و راهاندازی شده است.
این بانوی کارآفرین، در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: متولد سال ۱۳۵۱ هستم و به دلیل علاقهام به جواهرات، و با توجه به مطالعات فراوانی که در این زمینه داشتم و اطلاعات زیادی در این باره جمع آوری کردم و تصمیم گرفتم کارگاه گوهرتراشی راهاندازی کنم، برای انجام این کار به سرمایه اولیه نیاز داشتم به بسیج سازندگی استان هرمزگان مراجعه کردم و با دریافت تسهیلات اقتصاد مقاومتی، توانستم با خریداری تجهیزات و وسایل مورد نیاز، کارگاهم را راهاندازی کنم.
اشتغالزایی بسیج سازندگی برای ۷۰ نفر
دریاپیما عنوان کرد: در حال حاضر ۲۰ نفر به صورت مستقیم و ۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم در این کارگاه مشغول فعالیت هستند در واقع میتوان گفت گوهر تراشی از جمله کسب و کارهای پردرآمد و زودبازده و از مشاغل خانگی است که با تولیدات بیشتر درآمد بیشتری هم میتوان به دست آورد.
وی ادامه داد: در این کارگاه علاوه بر کار تولید آموزش گوهر تراشی هم ارائه میشود و علاقهمندان به حرفه گوهر تراشی در اینجا با فوت و فن سنگ تراشی و گوهر تراشی آشنا میشوند و آموزش میبینند از آنجا که دوره آموزش گوهر تراشی به صورت کامل و از صفر تا صد است افراد برای شرکت در این دوره هیچ محدودیتی ندارند و میتوانند به سادگی و با داشتن علاقه کافی از مباحث موجود در کارگاه آموزشی استفاده کنند و همه موضوعات آموزش داده شده را فرابگیرند و پس از آن برای خود کسب و کار ایجاد کنند و به فعالیت در این حرفه بسیارجذاب و پردرآمد مشغول شوند و به درآمدهای بسیار بالایی دست پیدا کنند؛ زیرا امروزه سنگهای قیمتی و زیور آلات طرفداران زیادی پیدا کرده است و افراد زیادی تمایل دارند از این سنگها استفاده کنند.
کارآفرین هرمزگانی تصریح کرد: مواد اولیه را از روستاهای اطراف بندرعباس و بشاگرد تهیه میکنم و این سنگها به انسان آرامش میدهند و سنگهایی هستند که نقش و نگار بسیار زیبایی دارند که این نقوش با انسان حرف میزند و با روح و روان انسان بازی میکند و من با دیدن این همه زیبایی در یک سنگ عظمت خدا را با تمام وجودم احساس میکنم و این نقشهای روی سنگ خودشان مرا به سمت تراش دادن سوق میدهند و من برای ایجاد تزئینات از طبیعت و محیط اطراف الهام میگیرم.
علاقه مردم به زیورآلات عامل مهم رونق گوهرتراشی
دریاپیما عنوان کرد: یک محصول زمانی در بازار پر فروش و سودآور میشود و نظر مشتریان را جلب میکند که کیفیت بالا و تبلیغات خوبی داشته باشد و ظرفیتهای طبیعی خدادادی، خلاقیت و پشتکار از مهمترین عوامل رونق در کسب و کار گوهرتراشی است.
وی افزود: یک بانوی خوش ذوق میتواند با کمی دقت و علاقه و زخم زدن بر جان سنگ زینتی، آن را به نگینی زیبا برای استفادههای مردم مختلف تبدیل کند و بازار فروش خود را رونق دهد.
کارآفرین هرمزگانی تاکید کرد: سنگها توسط مردم بومی روستا جمعآوری میشود و از آنها خریداری شده و سپس وارد کارگاه میشود بنابراین برای افراد زیادی منبع درآمد حاصل میشود علاوه بر سنگهایی که از اطراف روستاها و مناطق کوهستانی تهیه میشود بخشی از مواد اولیه کارگاه از دل دریاها و سواحل جمعآوری میشود؛ البته به گونهای این سنگها جمعآوری میشود که به طبیعت و زیستبوم منطقه دریایی و کوهستانی آسیب وارد نشود، زیرا صنعت سنگتراشی دریایی هم در بین مردم طرفدارانی دارد که ما را سوق میدهد به این سمت که با سنگهای دریایی هم نقشها و زیور آلات و اجسام زینتی تولید کنیم و در دسترس علاقهمندان قراردهیم.
دریاپیما مطرح کرد: صنعت گوهرتراشی و سنگتراشی از جمله مشاغلی است که زنجیره تأمین برای تولید و فروش از صفر تا صد وجود دارد؛ یعنی مواد خام و اولیه در استان موجود است و مهارت نیروهای انسانی بومی منطقه جهت تولید مناسب است و البته بازار خوبی هم در سراسر استان و حتی استانهای همجوار وجود دارد و چرخه تولید به خوبی برای این عرصه در حال اجرا است.
انتهای خبر/