![جمکران؛ تجلی امید](http://hormoz.ir/images/2025/2/20250212172249_original_38.jpg)
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی هرمز، حجتالاسلام اسحاق فاضلیپور، رئیس اداره تبلیغات اسلامی بندرعباس در یادداشتی با موضوع بازخوانی جایگاه و قداست مسجد مقدس جمکران از زبان بزرگان شیعه نوشت: مسجد مقدس جمکران یکی از اماکن مذهبی مهم شیعه است که همواره مورد توجه علما، عرفا و مراجع تقلید قرار داشته است، این مسجد به دلیل انتساب به حضرت ولیعصر (عج) و روایتی که از حسن بن مثله جمکرانی درباره بنای آن نقل شده، جایگاه ویژهای در فرهنگ انتظار و مهدویت دارد.
با گذشت قرون، علمای بزرگی در مورد اهمیت این مکان سخن گفتهاند و بر زیارت و اقامه نماز در آن تأکید کردهاند. بسیاری از این بزرگان معتقدند که مسجد جمکران میتواند محل تجلی عنایات امام زمان (عج) باشد و نقش مهمی در تعمیق باورهای مهدوی ایفا کند. در این یادداشت، نگاهی جامع به جایگاه مسجد جمکران از منظر علمای شیعه خواهیم داشت.
بر اساس نقل تاریخی، در شب سهشنبه ۱۷ رمضان سال ۳۷۳ هجری شمسی (۳۹۳ قمری)، مردی صالح و متدین به نام حسن بن مثله جمکرانی در عالم رؤیا مورد خطاب حضرت ولیعصر (عج) قرار گرفت. امام (عج) در این رؤیا دستور دادند که در محلی مشخص مسجدی بنا شود، او در این رؤیا مشاهده کرد که حضرت (عج) گروهی از فرشتگان را همراه داشتند و با اشاره به محل مسجد فرمودند: این زمین، زمین شریفی است و خدای تعالی آن را از زمینهای دیگر برگزیده و آن را شرافت داده است، تو برو و این پیام را به مردم برسان و مسجدی در اینجا بنا کن
پس از این رؤیا، حسن بن مثله با راهنمایی امام زمان (عج) نزد یکی از بزرگان شهر، سید ابوالحسن، عالم بزرگ قم رفت و داستان را بازگو کرد. سید ابوالحسن، صحت این رؤیا را تأیید کرد و برای ساخت مسجد همکاری کرد، از آن زمان تاکنون، مسجد جمکران بهعنوان یکی از مهمترین اماکن مذهبی شیعیان مورد احترام و زیارت قرار گرفته است.
علامه مجلسی (ره) در اثر گرانسنگ خود بحارالأنوار، داستان تأسیس مسجد را بهتفصیل نقل کرده و آن را از وقایع معتبر دانسته است. وی در جلد ۵۳ این کتاب، ضمن بیان روایت حسن بن مثله، بر شرافت و عظمت این مسجد تأکید کرده است.
همچنين عباس قمی، مؤلف مفاتیحالجنان، در برخی از نوشتههای خود به اهمیت مسجد جمکران اشاره کرده و اعمال عبادی مربوط به آن را مورد تأکید قرار داده است. به عقیده وی، مسجد جمکران محل عبادت و توسل است و خواندن نماز مخصوص امام زمان (عج) در این مسجد، آثار معنوی بسیاری دارد.
آیتالله سید شهابالدین مرعشی نجفی (ره)، از مراجع بزرگ تقلید، علاقه و توجه خاصی به مسجد جمکران داشتند. ایشان بارها به این مسجد مشرف شده و بر اهمیت زیارت آن تأکید کردهاند. نقل شده است که آیتالله مرعشی نجفی میفرمودند: هرکس حاجتی دارد، در مسجد جمکران از حضرت ولیعصر (عج) بخواهد که انشاءالله حاجتش برآورده میشود.
حضرت امام خمینی (ره)، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، در سخنان خود بارها مردم را به تعمیق باورهای مهدوی توصیه کردهاند، ایشان به اهمیت مسجد جمکران نیز اشاره کرده و حضور در این مکان را فرصتی برای تقویت ارتباط قلبی با حضرت ولیعصر (عج) میدانستند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای، در بیانات خود، مسجد جمکران را یکی از مراکز مهم فرهنگی و مذهبی در جهان شیعه معرفی کردهاند. ایشان بارها بر ترویج فرهنگ انتظار و تعمیق معرفت نسبت به امام زمان (عج) تأکید کردهاند و مسجد جمکران را محل اجتماع منتظران دانستهاند.
مسجد جمکران نهتنها محلی برای زیارت، بلکه مکانی برای انجام اعمال عبادی خاص است که از سوی علما مورد تأکید قرار گرفته است، مهمترین این اعمال شامل نماز تحیت مسجد (دو رکعت نماز به نیت احترام به مسجد)، نماز مخصوص امام زمان (عج)، (دو رکعت نماز که در هر رکعت آن، پس از قرائت سوره حمد، هفت بار سوره توحید خوانده میشود) و پس از اتمام نماز، ذکر یا مهدی ادرکنی ۳۰۰ مرتبه تکرار میشود، زیارت و دعا برای تعجیل در فرج، قرائت دعای عهد، زیارت آل یاسین و دعای فرج و استغفار و توبه است، بر اساس روایات، یکی از مهمترین راههای آمادگی برای ظهور امام زمان (عج)، توبه و استغفار است. مسجد جمکران محلی مناسب برای انجام این امر است.
مسجد جمکران در طول قرون گذشته بهعنوان یکی از پایگاههای مهم منتظران ظهور شناخته شده است. بسیاری از زائران این مسجد با نیت ارتباط با امام عصر (عج) و آمادگی برای ظهور، در این مکان حضور پیدا میکنند.