به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی هرمز، شیر و لبنیات، منبع بسیار خوبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز بدن است، مصرف روزانه دو لیوان شیر، ۵۰ درصد پروتئین مورد نیاز افراد بالغ را تأمین میکند. کلسیم موجود در شیر و لبنیات از نرمی استخوان، کندی رشد، خرابی دندانها در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان پیشگیری میکند.
شیر گاومیش بسیار مغذی است، نسبت به شیر گاو از نظر کلسیم و پروتئین غنیتر است و کلسترول و سدیم کمتری دارد. شیر گاومیش برای سلامت استخوانها، سلامت دندانها و سلامت قلب و عروق عالی است. همچنین منبع خوبی از مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و فسفر است.
شیر گاومیش همچنین دارای محتوای ویتامین A بسیار بالاتری نسبت به شیر گاو است (این همان چیزی است که به آن رنگ سفید شیری میدهد، برخلاف زرد خامهای). شیر بوفالو فواید زیادی برای پختوپز دارد. سرشار از چربی است و همین باعث میشود که آن را بسیار کرمی و غلیظ کند. همچنین نسبت به سایر انواع شیر، مدتزمان بیشتری نگهداری میشود و در برابر حرارت مقاومتر است.
شیر گاومیش از نظر چربی از شیر گاو غنیتر و دارای ماده خشک کمتر و بین میزان درصد لاکتوز با شیر گاو تفاوت دارد. املاح شیر گاومیش و پروتئین آن از شیر گاو بیشتر است. شیر گاومیش دارای درصد چربی و مواد جامد بالایی است که همین مساله موجب بالارفتن ارزش این ماده سودمند شده است.
شیر گاومیش از نظر چربی از شیر گاو غنیتر و دارای ماده خشک کمتر و بین میزان درصد لاکتوز با شیر گاو تفاوت دارد . املاح شیر گاومیش و پروتئین شیر گاومیش از شیر گاو بیشتر است.(اقتصادآنلاین)
اما آنچه در زمینه عرضه شیر و بستنی گاومیش که طرفداران زیادی در استان هرمزگان دارد، نگرانکننده است، اینکه به گفته اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان، در استان و حتی استانهاي همجوار، هیچگونه دامداری یا دام گاومیشی فعالیت ندارد و حتی در استانهای همجوار نیز چنین فعالیتی صورت نمیگیرد.
سیدمحمدامین حسینی، در گفتگو با خبرنگار ما، درخصوص عرضه شیر و یا بستنی گاومیش گفت: سازمان دامپزشکی و یا ادارات کل دامپزشکی، برای شیری که تحت عنوان شیر گاومیش وارد استان هرمزگان میشود هیچگونه مجوزی و گواهی بهداشتی صادر نکرده است.
وی تاکید کرد: از آنجایی که صنف بستنیفروشی زیرنظر سازمان دامپزشکی فعالیت ندارند، عرضه شیر گاومیش حتما باید از سوی دستگاههای متولی پیگیری شود که فرآورده اولیه از کجا تهیه میشود.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مراکزی که نسبت به فروش شیر خام در بندرعباس اقدام میکنند از جمله مراکز لبنیاتی سنتی، مجوز بهداشتی دارند، گفت: سازمان دامپزشکی، متولی بهداشت و سلامت فرآوردههای خام دامی است.
حسینی در ادامه افزود: نتایج حاصله از ارزشیابی و ارزیابی که سالانه بر روی شیر خام موجود در مراکز سنتی انجام شده و میشود، حاکی از این است که مخاطرات زیادی در شیر خام عرضه شده از این مراکز وجود دارد و بار میکروبی شیر خام در این مراکز به شدت بالاست.
وی همچنین تصریح کرد: طبق ارزیابی صورتگرفته در این مراکز فعال در استان هرمزگان، تعداد بالایی از مراکز اقدام به عرضه شیر خام داشتند که شیر خام این مراکز، غیر قابل مصرف شناخته شد و تنها در سه مرکز، شیر خام با درجه کیفیت سه در استان عرضه میداشتند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان، عرضه شیر خام در مراکز لبنیات سنتی را ممنوع اعلام کرد و گفت: در مجموع، ۴۰ مرکز لبنیات سنتی در استان هرمزگان فعالیت دارند که صرفاً چهار مرکز، از دستگاههای متولی همچون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان مجوز دریافت کردهاند و سایر مراکز به صورت غیرمجاز فعالیت میکنند و شیر خام را عرضه میدارند.
حسینی تشریح کرد: اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان صرفاً بر روی موضوع شیر خام میتواند نظر بدهد که عرضه این محصول در مراکز عرضه لبنیات سنتی در سطح شهر بندرعباس ممنوع میباشد. یادآوری کنم که موضوع اعطای مجوز به مراکز عرضه لبنیات سنتی مربوط به دو نهاد یادشده میباشد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه علی رغم اینکه عرضه شیر خام برای سلامت شهروندان مضر است، چرا جلوی فعالیت این مراکز گرفته نمیشود، نیز گفت: با توجه به گزارشات ارائهشده به دستگاههای متولی و قضایی هرمزگان و همچنین جلسات برگزار شده در محل استانداری، مصوب شد جلوی فعالیت مراکز غیرمجاز گرفته شود که در همین راستا، طی هفته گذشته ۳۰ بازدید به صورت مشترک توسط اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان، تعزیرات حکومتی، مرکز بهداشت و سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان ادامه داد: در این بازدیدها، ۴۰۰ کیلوگرم شیر خام در مراکز عرضه لبنیات غیرمجاز جمعآوری و معدوم سازی شد و همچنین برای مراکز عرضهکننده شیر خام، پرونده تخلف به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال شده است.
حسینی سپس در خصوص چگونگی حمل شیر خام افزود: حمل شیر خام فقط باید به کارخانجات شیر صورت گیرد، بدین صورت که مراکز جمعآوری شیر خام، این محصول تولیدشده را به صورت کاملا بهداشتی، از سطح دامداریها به کارخانجات شیر حمل میکنند. زیرا در مراکز غیر مجاز شیر به صورت غیر بهداشتی حمل میشود و متاسفانه بار میکروبی شیر خام، خیلی بالا میرود.
وی در ادامه بیان کرد: مراکزی که برای تولید محصولات خود به شیر خام نیاز دارند باید از کارخانجات شیر خام و مراکز مجاز عرضه لبنیات، این محصول را دریافت کنند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان در خصوص شایعات منتشرشده در فضای مجازی مبنی بر استفاده مراکز غیرمجاز عرضه شیر خام از مایع شیمیایی سفیدکننده در شیرهای عرضهشده نیز گفت: گاهی مواقع برای اختلال در نتایج آزمایشات و از بین بردن میکروارگانیسمها در شیر، برخی مواد برای تقلب استفاده میشود که برای سلامت انسان، مخاطراتی انسانی بشدت خطرناکی دارد.
کشف ۷۰۰ لیتر فرآوردههای لبنیاتی فاسد و غیر بهداشتی در بندرعباس
مهدی بشارتی نیز در گفتگو با خبرگزاری پلیس گفت: در پی انجام کار اطلاعاتی مبنی بر اینکه در یک واحد فروش محصولات لبنی سنتی در بندرعباس، فرآوردههای لبنیاتی تاریخ گذشته و فاسد نگهداری میشود، موضوع در دستور کار اداره نظارت بر اماکن عمومی سازمان اطلاعات استان قرار گرفت.
وی افزود: مأموران این یگان ضمن هماهنگی با دستگاه قضائی روز گذشته با ایجاد تیمی مجرب و با حضور نماینده تعزیرات حکومتی و کارشناس دامپزشکی به محل مورد نظر اعزام و در بازرسی از این واحد صنفی ۷۰۰ لیتر شیرخام غیرقابل مصرف و غیربهداشتی را کشف کردند.
این مسئول انتظامی در ادامه افزود شیرهای فاسد کشفشده به دستور مقام قضائی معدوم و فروشنده با تشکیل پرونده قضائی به دستگاه قضائی معرفی شد.
بشارتی در پایان، ضمن هشدار به برخورد قانونی با متخلفینی که سلامتی شهروندان را به خطر میاندازند، از شهروندان درخواست نمود هرگونه موارد مشکوک را بلافاصله از طریق تلفن ۱۱۰ به مرکز فوریتهای پلیس اطلاع دهند.
انتهای خبر/
- واریز ۹۸۴۹ میلیارد به حساب وزارت بهداشت 1403/03/30 10:49
- کشف ۱۴۷ کيلو ترياک در هرمزگان 1403/03/30 08:28
- خدمات مشاوره حقوقی و خانواده در بقاع متبرکه 1403/03/30 07:41
- توزیع 4266 کیلو گوشت اهدایی توسط خیرین قشمی 1403/03/29 10:24